Finsk polis har gripit fyra nynazister som planerade attacker mot migranter och politiker

pixabay

Finska åklagare har åtalat fyra finländare som är medlemmar i en inhemsk radikal organisation för att ha planerat rasistiskt motiverade attacker. Deras mål skulle vara migranter, kritisk infrastruktur och förmodade politiska motståndare, rapporterade de finska myndigheterna enligt AP-byrån. Den finska regeringen har precis presenterat en plan för att bekämpa rasism och antisemitism.

Källa: romea.cz

Polisen sa att männen också misstänks för att ha tillverkat vapen med hjälp av 3D-skrivare. Genom att göra det påstås de förbereda sig för en rasistiskt motiverad väpnad konflikt i Finland. Tre män från kvartetten och har åtalats för terrorrelaterade brott för att tillverka och använda skjutvapen.

Den finska servern YLE rapporterade att kvartetten ansluter sig till nynazistisk ideologi, särskilt begreppet så kallad accelerationism, som hävdar att grundläggande sociala förändringar endast kan uppnås genom att påskynda sociala processer.

– På grund av sin rasistiska övertygelse misstänks de anklagade för att förbereda en väpnad konflikt mellan befolkningsgrupper, där människor skulle dödas och samhällets strukturer undergrävas av attacker med hemgjorda skjutvapen, säger åklagaren Jukka Rappe. Förundersökningen visar att den anklagades verksamhet inte kommit till stadiet att förbereda en specifik attack.

Av en slump presenterade den finska regeringen sin plan för att bekämpa rasism och antisemitism. Man kommer bland annat att förbjuda förintelseförnekelse och utforska möjligheten att förbjuda användningen av nazistiska och kommunistiska symboler.

Regeringsmedlemmarna, där även finländarnas nationalistiska parti ingår, har den senaste tiden haft problem med extremistiska uttryck. Till exempel fick Finlands vice premiärminister och ekonomiminister Riikka Purra i juli be om ursäkt för nedsättande och rasistiska kommentarer hon skrev på Internet 2008. I slutet av juni fick ekonomiminister Vilhelm Junnila avgå från regeringen på grund av kommentarer där kritiker menar att han visat sympati för nazismen. Båda politikerna är från Finländarnas parti.

– Varje regeringsminister avsäger sig rasism och åtar sig att aktivt bekämpa den, sa premiärminister Petteri Orpo från Samlingspartiet (NCP) vid en presskonferens.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS