
Under 2024 ökade antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön. Grupperna blir fler och miljön lockar en ny generation unga män som tappat tron på demokratin. Under året tog våldet en allt mer framskjuten roll både retoriskt och i faktiska våldsdåd. Utvecklingen drivs av den unga generationen aktivister. Det visar Stiftelsen Expos rapport om den svenska rasideologiska miljön.
En del av förklaringen till att antalet aktiviteter ökar är att de rasideologiska grupperna blir fler. Under 2024 dokumenterades aktiviteter knutna till 29 rasideologiska grupper. Det är det största antalet aktiva grupper som noterats sedan dokumentationen inleddes 2008. Ur ett historiskt perspektiv ligger miljön kvar på en låg nivå av aktivitet. Men ökningen tyder på ett trendbrott. Efter flera år av en nedåtgående spiral ser den rasideologiska miljön ut att ha tagit en ny form med fler aktörer som etablerat kompletterande strategiska och politiska nischer.
– Den rasideologiska miljön växer och har blivit en diversifierad, svåröverblickbar, mer våldsam miljö som lockar in en ny generation unga pojkar med stor hjälp av sociala medier. De inspireras av att den politiska utvecklingen, enligt deras sätt att se det, går i rätt riktning, och de ser det som sin roll att skynda på utvecklingen – med våld om så krävs, säger Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo.
Under året dokumenterade Stiftelsen Expo 1 245 aktiviteter, jämfört med 1 172 aktiviteter föregående år. Nordiska motståndsrörelsen var den mest aktiva aktören. Men för sjätte året i rad genomförde NMR färre aktiviteter än året innan. Ökningen för miljön som helhet beror på att andra aktörer blivit mer aktiva. I skuggan av NMR växer en bred och allt mer aktiv miljö sig starkare.
Under 2024 genomfördes aktiviteter i 140 av landets 290 kommuner, jämfört med 118 föregående år. På regional nivå ökade aktivitetsnivån i majoriteten, 12 av 21, av landets län. Den mest markanta ökningen skedde i Stockholms län.
Högerextrema idéer normaliseras
Rapporten visar på flera trender under året. Under 2024 normaliserades några av den rasideologiska miljöns bärande idéer i offentligheten. Islamofobin och antisemitismen i spåren av kriget i Gaza, ökningen av högerextremt och antisemitiskt innehåll på X och Sverigedemokraternas tal om ”folkutbyte” flyttade gränserna för det offentliga samtalet och fick den rasideologiska miljöns idéer att framstå som mindre extrema. När politiken kantrar åt höger följer den rasideologiska miljön med. Utvecklingen har lett till att den redan extrema rasideologiska miljön har radikaliserats ytterligare.
Samtidigt fortsatte den rasideologiska miljön att locka unga män och kvinnor. Vissa har rekryterats in i formella och etablerade organisationer. Andra har radikaliserats i lösa sammanslutningar på sociala medier för att senare begå mycket grova våldsdåd. Löften om gemenskap, hypermaskulina ideal och våld är tre teman som återkommer i propagandan som attraherar unga. Rekryteringen av unga möjliggörs av sociala medier. Under året har flera aktörer ökat sin närvaro på Tiktok. Där kan de bjuda in unga intresserade till mer undanskymda digitala rum på Telegram och Discord där budskapet är mer extremt.
– Det är en alarmerande utveckling. Vi har inte sett den här tillströmningen av unga till extremhögern på många år. Kombinationen av att de här idéerna blir mer normaliserade och att flera av de mest extrema grupperna försöker hålla sig under myndigheternas radar innebär nya utmaningar för alla som på olika sätt arbetar med att förebygga våldsbejakande extremism, säger Daniel Poohl.
Om rapporten
De dokumenterade aktiviteterna i Stiftelsen Expos årliga rapport över den rasideologiska miljön bygger till stor del på en granskning av gruppernas egen rapportering på hemsidor och i sociala medier, men även på Expos egen research. Årsrapporten ger en fingervisning om den rasideologiska miljöns mobiliseringsförmåga, och har utkommit årligen sedan 2008.
I rapporten finns en bilaga med samtliga aktiviteter de senaste tre åren fördelade på län och kommuner.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS