Regeringen har gett flera nya uppdrag till Forum för levande historia. Det handlar om en bred kunskapshöjande insats för att minnas och dra lärdomar av Förintelsen samt att öka kunskapen om antiziganism och judiskt liv i Sverige.
Öka kunskapen om Förintelsen utifrån boken ”…om detta må ni berätta…”
2025 markerar 80 år efter befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau och slutet på Förintelsen. Regeringen har gett Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en bred kunskapshöjande insats för att minnas och dra lärdomar av Förintelsen, genom att utveckla budskapet i boken ”…om detta må ni berätta…” utifrån ny forskning och en ny tid.
– I en tid där det finns mycket få överlevande av Förintelsen kvar och där vi ser en stor spridning av antisemitism är det helt avgörande att vi är många som tar ansvar för att föra vidare kunskapen om Förintelsens historia och om antisemitismen som en central drivkraft för nazisterna. Forum för levande historia välkomnar detta viktiga uppdrag från regeringen, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.
Det är nu över 25 år sedan den första versionen av boken …om detta må ni berätta… skickades ut till svenska skolelever. Sedan dess har boken distribuerats i över 1,7 miljoner exemplar, på flera olika språk, och har varit en central av utbildningen om Förintelsen i Sverige.
Forum för levande historia kommer nu att utveckla bokens innehåll bland annat genom filmer, olika former av utbildning och fortbildning, insatser för att sprida vittnesmål från Förintelseöverlevande och andra kunskapshöjande aktiviteter. I linje med uppdraget kommer myndigheten att utgå från den nya kunskap och forskning som finns om både Förintelsen och arbetet med att dra lärdomar av ett av historiens mörkaste kapitel.
– Vi inleder nu arbetet med att nå ut till så många som möjligt för att stärka kunskapen om Förintelsen, hur den kunde ske, dess konsekvenser och vad vi behöver lära oss för att inte återupprepa historien utan stå upp för demokratin och allas lika värde, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia, säger Petra Mårselius. I arbetet kommer Forum för levande historia att söka samarbete med alla intresserade aktörer runt om i landet.
Kunskapshöjande material om antiziganism ska tas fram
Kunskapen har också ökat om folkmordet på romer under Förintelsen och den antiziganism som låg bakom. Bland annat har Forum för levande historia tidigare kartlagt kunskapen om antiziganism i grundskolan och gymnasiet och sett att den är låg. Myndigheten välkomnar därför det nya uppdraget att under 2025 ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism.
Uppdrag att uppmärksamma 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige
År 2025 är det 250 år sedan Sveriges första judiska församling bildades. I regleringsbrevet för 2025 får Forum för levande historia därför i uppdrag att bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet av etablerat judiskt liv i Sverige. Sedan tidigare har myndigheten uppdrag att göra insatser före och under jubileumsåret. Det har bland annat resulterat i en webbplats och en grafisk profil för jubiléet som ska underlätta för de myndigheter och organisationer som ska uppmärksamma jubiléet.
Relaterade länkar
- Pressmeddelande: Regeringen genomför satsning på att uppmärksamma 250-årsjubileet av judiskt liv och hågkomst av Förintelsen
- Pressmeddelande: Forum för levande historia ska ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism
- Forum för levande historias webbplats
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS