Sverige har fått kritik av Förenta nationerna för brister i arbetet med mänskliga rättigheter. För att analysera frågan ur ett lokalt perspektiv samlade Länsstyrelsen och Samverket flera myndighetsaktörer. I samband med mötet startades också ett nätverk för att hålla arbetet levande.
På mötet deltog Ewa Westman Magnusson, Region Jämtland Härjedalen, Sandra Olofsson, Samverket, Therese Räftegård Färggren, Länsstyrelsen, Helene Olsson Sandal, Länsstyrelsen, Åsa Söder, Folkhälsomyndigheten, Johanna Lundberg, Folkhälsomyndigheten, Magdalena Said, Länsstyrelsen, Jonas Danvind, Vintersportcentrum, Henrik Haller, Mittuniversitetet samt Ingegärd Pettersson, Länsstyrelsen.
Länsstyrelsens arbetsgrupp för Social Hållbarhet – och Samverkets koordinator Sandra Olofsson – samlade flera myndigheter för att diskutera lösningar. Under mötet konstaterades att arbetet ryms inom det övergripande perspektivet Social hållbarhet.
Förbättra myndigheternas arbete
Samtalen handlade om hur myndigheter i länet kan förbättra arbetet med Mänskliga rättigheter. Några förslag och frågor som kom upp var:
- Krav i projektansökningar vad gäller sociala dimensioner, krav i upphandling och att det egentligen är något bra men ibland ”jobbigt”.
- Nationella minoriteter och folkhälsomyndighetens arbete där det är så tydligt att olika kommuner har olika kapacitet vad gäller att arbeta med frågorna.
- Region JH jobbar internt och har återupptagit arbetet sedan ett år tillbaka med rättighetsarbetet och att anta nya artiklar i CEMR-deklarationen (den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå)
Hur kan vi arbeta för att involvera barn och unga i utvecklingsarbete inom olika myndigheter och organisationer?
- Få arbetar med dialoger med olika grupper, aktiv involvering och där finns det något att utveckla.
- Myndigheter har arbetat med omvänt mentorskap. Elever från Jämtlands Gymnasium och tjänstepersoner har träffats och valt att göra det efter testperioden
FN:s förslag
Förenta nationerna har föreslagit Sverige bland annat följande åtgärder:
- Öka och inför mer kvalitativ involvering av personer med funktionsnedsättning.
- Säkerställ att alla tillgängliga resurser utnyttjas till fullo för att tillgodose de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna för alla.
- Säkerställ att brottsförebyggande åtgärder riktade mot barn, har ett tydligt barnrättsperspektiv och vilar på vetenskaplig grund.
Relaterad information
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS