Skellefteå får hedersuppdraget att inviga den samiska språkveckan

För första gången ska den samiska språkveckanGiellavahkku/Gïelevåhkoe/Giellavahkko/Gïelevåhkoe/Giällavahkkuo invigas i Sverige och hedersuppdraget har tilldelats Skellefteå kommun. Invigningen kommer ske den 18 oktober på Sara kulturhus.

Källa: mynewsdesk.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

– Det är ett fint hedersuppdrag som är särskilt glädjande eftersom vi sedan den 1 januari i år ingår i samiskt förvaltningsområde. Vår ambition är att förvalta uppdraget på bästa sätt genom en minnesvärd invigning som sätter det samiska språket i centrum följt av en vecka med bra och relevanta programpunkter, säger Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för Skellefteå kommuns minoritetsråd.

Den samiska språkveckan/Giellavahkku/Gïelevåhkoe/Giellavahkko Gïelevåhkoe/Giällavahkkuo har genomförts årligen sedan 2019 och är ett initiativ av Sametinget i Norge, Sametinget i Sverige och Sametinget i Finland. Syftet med veckan är att uppmärksamma och lyfta de samiska språkens status och öka kunskapen kring dessa. Veckan bygger på gemensamt frivilligt arbete från bland annat privata och offentliga institutioner, företag och andra aktörer. Under veckan arrangeras flera evenemang i hela Sapmi.

– Den samiska språkveckan är viktig just eftersom de samiska språken riskerar att försvinna samtidigt som allt fler och framför allt yngre personer har det idag som ett självklart språkval. Under veckan kommer vi uppmärksamma de samiska språken så att fler ska få mer kunskap och se det som en del av vår kommun, säger Ulla-Maija Pesola, samordnare för nationella minoriteter vid Skellefteå kommun.

Invigningen kommer ske på Sara kulturhus fredagen den 18 oktober och därefter arrangeras ett flertal programpunkter mellan den 21 och 27 oktober. Mer detaljerad information om invigningen samt programpunkter under veckan presenteras längre fram.

Språkveckans hemsida:

Giellavahkku – Samisk språkuke

För mer information, kontakta:

Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för kommunens minoritetsråd, 070-307 53 45
Ulla-Maija Pesola, samordnare för nationella minoritetsgrupper, 076-101 23 72

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS