Förintelsens minnesdag högtidlighålls i hela landet

Ljuslyktor för att hedra Förintelsens offer Foto: Juliana Wiklund

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Vi möts i olika arrangemang över hela landet. I Stockholm håller Forum för levande historia en minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål som kan följas i direktsändning.

Förintelsens minnesdag är en internationell dag då vi hedrar alla de som föll offer under Förintelsen; judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper. Det är också en dag för att uttrycka stöd för alla människors lika värde.

Denna minnesdag är viktig för så många. Den påminner oss om vad som kan ske i ett samhälle när människors lika värde undergrävs. Genom att lära om, och minnas Förintelsen, kan vi alla hjälpas åt för att stå emot det, säger Caroline Källner, tf överintendent vid Forum för levande historia i ett pressmeddelande.

Minnesceremoni i Stockholm
En ceremoni med tal, musik och vittnesmål sänds live från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Vi får ta del av filmade vittnesmål från överlevande Kiwa Zyto, samt Berith Kalander och Tomas Kertész, vars föräldrar upplevde Förintelsen.

På plats medverkar skolminister Lina Axelsson Kihlblom, Johann Chapoutot, professor i historia vid Sorbonne, Frankrike, samt Caroline Källner tf överintendent vid Forum för levande historia.

Musik framförs av Ale Möller, Johan Graden och Olle Linder med vokalisterna Berrin Sahin och Sofia Berg-Böhm. Konferencier är skådespelaren Marika Lagercrantz. Se ceremoniprogrammet här.

Minnesceremonin kl. 17–18 kan följas direkt på SVT Forum via svtplay.se och på Forum för levande historias webbsidaoch Facebooksida.

Antalet personer i publiken är begränsat, och ceremonin genomförs med hänsyn till restriktioner och allmänna råd för att minska smittspridningen av covid 19.

Samtal med fransk historiker
I samtal med årets internationella gäst, Johann Chapoutot, ställs frågan om hur det obegripliga kunde ske, utifrån Chapoutots forskning om nazisternas utopiska ideologi före och under andra världskriget och Förintelsen.

Hur kunde normer i 30-talets Tyskland skifta och leda till att unga människor marscherade och skanderade ”blod och jord”? Hur kunde myndigheter i rasutopins namn utföra massmord, samtidigt som ledare runt om i världen förblev tysta?

Den 25 januari kl. 10-11.45 erbjuder Forum för levande historia ett digitalt seminarium på engelska med Johann Chapoutot. Historikern Karin Kvist Geverts modererar. Följ seminariet ”Utopins pris och betydelse.

Arrangemang i hela landet
Runt om i Sverige går det att ta del av minst ett 80-tal olika arrangemang som ordnas i samband med Förintelsens minnesdag. Det är föreläsningar, författarsamtal, filmvisningar, utställningar, konserter och minnesstunder, bland andra. Se vårt minnesdagskalendarium.

Intervjuer
Den 27 januari kl. 15–16 kan intervjuer göras på plats i Eric Ericsonhallen med Johann Chapoutot (på engelska) eller Caroline Källner. Kontakta pressperson på Forum för levande historia.


Bakgrund

Förintelsens minnesdag uppmärksammas över hela världen varje år den 27 januari, det datum då förintelselägret Auschwitz befriades år 1945. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer men också att bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS