Förintelsens minnesdag i Borås 2021

Förintelsens minnesdag kommer i år att sändas förinspelat på Facebook den 27 januari kl 18.00.
Utöver tal av ordförande i kommun-fullmäktige i Borås, Per-Olof Höög och Sveriges statsminister Stefan Löfven får vi höra journalisten och författaren Bernt Hermele tala om vikten av många röster för att vår historia inte ska vara ofullständig. Det gäller inte minst Förintelsen.

Konsert i två akter med pianisten och sångerskan Nina Åkerblom Nielsen och multiinstrumentalisten Stefan Wingefors. Dessutom en kortföreställning som ger oss två perspektiv av samma händelser.
”Hur var det mänskligt möjligt?”

Varför är det viktigt att uppmärksamma Förintelsen?

Det är viktigt att berätta att Förintelsen ägt rum och att det inte skedde för så länge sedan i ett modernt land av ett folk lika oss. Det är viktigt att förstå att det inte var monster utan vanliga människor som möjliggjorde Förintelsen. Skulle det kunna hända igen?

Det är viktigt att förmedla kunskap hur Förintelsen kunde äga rum eftersom det inte skedde över en natt. Det skedde under en längre tid I flera steg där restriktioner och utpekanden var de första stegen. Dessa steg är viktiga att förstå. Skulle det kunna hända igen?

Att uppmärksamma Förintelsen är viktigt eftersom samma rörelser som genomförde Förintelsen fortfarande existerar och förnekar att Förintelsen ägt rum. Det är viktigt att uppmärksamma Förintelsen för Nazisternas hat vill aldrig ta slut. Det är också viktigt att uppmärksamma Förintelsen för att hedra de som föll offer och mördades och de som stod emot.

Sedan 2013 har Kulturförvaltningen i Borås uppmärksammat Förintelsens minnesdag genom framträdanden, tal och genom utställningar som berättat olika perspektiv. 2013 året visade vi utställningen ”Den okända Förintelsen”, av E Romani Glinda som ger den romska minoritetens berättelse. 2018 öppnade vi den egenproducerade utställningen ”Kvinnorna i Ravensbrück”. Den berättar om Förintelsen ur ett kvinnoperspektiv och förra året hade vi barnens perspektiv. I år lyfter vi att vi behöver många berättelser för att vår historia inte ska vara ofullständig. Det gäller i högsta grad även Förintelsen.

Skulle det kunna hända igen? undrar Marie-Louise Weise Ansvarig producent av Förintelsens minnesdag i Borås

Välkommen att tända ett ljus i anslutning till utställningarna ”Överlevarna – Röster från Förintelsen” och ”Historien om Bodri” av Hédi Fried utanför Kulturhuset i Borås kl 17.00-17.50
Tänd ett ljus därhemma och lägg upp i flödet här på Facebook.
Från och med kl 18.00 27/1.

I samarbete med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, RFSL, Röda korset, Rädda Barnen och Borås romska information och kunskapscenter Borås stad.

Sänds förinspelat på Facebook den 27 januari kl 18.00.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS