Antologin ”Kvinnliga förebilder” syftar till att lyfta kvinnliga förebilder och öka förståelsen kring dem. Boken strävar efter att ge röst åt kvinnor från olika bakgrunder och prioritera deras frågor. Medan ”Unga om antiziganism” fokuserar på romanifolkets ungdomar i Norge och Sverige, vilka är starkt marginaliserade och osynliga i samhället. Genom att dokumentera deras berättelser om identitet, antiziganism och personliga resor, ämnar boken att lyfta fram deras utmaningar, möjligheter och syn på sin samtid.
– Vi är så himla glada att Kulturrådet har beviljat förlaget medel så vi får möjlighet att göra dessa två så viktiga böcker, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist en av redaktörerna på förlag DIKKO.
Kvinnliga förebilder:
Kvinnliga förebilder är en antologi för att lyfta kvinnliga förebilder. Något som ibland försvinner i det allmänna bruset av manliga förebilder som tar mycket större plats. Boken kommer innehålla ca 15-20 personer som skriver om kvinnliga förebilder utifrån egen erfarenhet och de frågor som de brinner för. Syftet med boken är att låta kvinnor, från olika minoriteter, berätta vem, vilka eller vad som har varit deras förebilder och hur dessa har påverkat dem. Målet med boken är att öka förståelsen och kunskapen om de kvinnliga förebilderna, vilka frågor som prioriteras osv. Boken har representation från alla fem nationella minoriteterna, men även från andra minoriteter och flera har dubbla minoritetskap.
De som ska skriva i antologin är:
Agnes Recksén
Annette Kohkoinen
Ann-Sofi Hedenberg
Britt-Inger Hedström Lundqvist
Cecilia Hockum
Desirée Kemi-Wikzén
Johanna Bartholdsson
Karin Törnbom
Linda Lundqvist
Johanna Olsson
Lovisa Livendahl
Madeleine Niarga
Mervi Erkheikki
Michaela Malmberg
Nina Sørensen
Tina Hansdotter Bengtsson
Vendela Gold
Åsa-Maria Berg
Det kan tillkomma någon under processens gång
Unga om antiziganism:
Det finns väldigt lite dokumenterat från romanifolkens ungdomar i Norden. Boken kommer stärka ungdomar i sitt sökande efter sin identitet och att kunna hantera den antiziganism de ibland drabbas av. Romanifolkens ungdomar är några av de mest marginaliserade och osynliga i vårt samhälle. Förlaget menar att det är viktigt att dokumentera och samla rösterna genom att skapa en antologi där romanifolkets ungdomar själva får komma till tals. Temat i boken kommer handla om identitet, antiziganism och den personliga resan som ungdomarna gjort, och de för- och nackdelar de har stött på. Syftet med publikationen är att romanifolkens ungdomar ska få lyfta fram de utmaningar som finns. Men också de möjligheter som finns och hur de ser på sin samtid.
Är du under 30 år och är du intresserad av att vara med och skriva i boken? Hör av dig till forlag@dikko.nu
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS