Kulturkvarten: Małgorzata Mirga-Tas – konstnär, pedagog och aktivist

I nya utställningen ”Livets trådar” lyfter polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas särskilt fram romska kvinnors vardagsliv.

Hur motverkar man antiziganistiska stereotyper? Ett sätt är att som den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas skapa bilder om romsk identitet. I två utställningar visar hon verk i textil som gör nedslag i romsk historia. Małgorzata Mirga-Tas är den andra romska konstnären som, näst efter Rosa Taikon, har haft separatutställningar i Sverige. Hennes verk visades under 2023 på Göteborgs konsthall och Forum för levande historia i Stockholm. Kulturkvarten är tillgänglig på UR Play.

Källa: urplay.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Kulturkvarten består av fem olika programserier där vi får lära oss mer om den romska- , samiska- , tornedalska- judiska- och sverigefinska kulturen. Programserien publiceras under året och riktar sig till både dem vars modersmål är ett minoritetsspråk och för andra kulturintresserade.

– Ett av de viktigaste målen med Kulturkvarten är att visa den rika mångfalden av kulturer som berikar vårt samhälle. Genom att lyfta fram romsk kultur och dess skatter vill vi öka förståelsen och uppskattningen för denna viktiga del av vår gemensamma historia och nutid, säger Lisa Wiman, projektledare och exekutiv producent på UR.

Foto BiL

När utställning med den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas visades som ett av rummen på konsthallen bjöd in publik och skolklasser att skapa ett kollektivt, textilt collage i storformat.

Foto Anna Lundqvist

Det var många som gick in i rummet för att skapa ett collage. Anna Lundqvist, som arbetar på Romano Center i Väst, var en av dem. Hon har gjort collaget som syns i förgrunden och säger till DIKKO att hon valde just det motivet för att:

– Det är en härlig bild som jag blir glad och varm av att se – så fint med fyra generationer.

Małgorzata Mirga-Tas textila verk utmanar antiziganistiska stereotyper

Anna Lundqvist fortsätter och berättar att:

– Konstverket var enormt stort, det är endast en liten del av konstverket som finns på min arbetsplats i Göteborgs stads lokaler på Romano Center i Väst. Konsten kommer inte hålla för all framtid eftersom det är tyg som är klippt och klistrat, men det är fint att kunna ha den hängandes och förlänga möjligheten att ta del av en lite bit av konsten som skapats och förlänga den positiva känslan från Konsthall.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS