Ny förening med fokus på ungdomar, kvinnor och Romsk kulturtradition

Föreningen heter Dzuvljano vas RD. RD är en förkortning och står för Romane domacice djuvljano vas som betyder kvinnans hand.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

Föreningens fokus kommer i första hand vara ungdomar, kvinnor och Romsk kulturtradition. Men det finns också tankar om att vara en del i frågor som rör Romer och vara en del i debatten om Romer.

Planeringen och starten för föreningen blev att några kvinnor, moderator och några medlemmar från Facebook-gruppen Romane domacice funderade på det här med förening och om vi inte kunde göra något mer. Facebook-gruppen är en privat grupp som startade den 8 apr 2020 har och har över 6300 medlemmar i dagsläget. Där kan romska kvinnor delar idéer och tankar och fungera som en support grupp för varandra i Sverige.

Syftet med föreningen Dzuvljano vas RD är göra projekt för Romska ungdomar och kvinnor. Projekten ska stärka Romska ungdomar så att de kan vara stolta över att vara Romer. Föreningen kommer också jobba med språket så att fler kan använda det i sin vardag. Föreningen kommer även vara en stark förebild för Romska kvinnor och vill lyfta deras betydelse för den Romska kulturen.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS