Grön våg: Miljöpartiet kliver upp till tredje största EU-parti

Miljöpartiet har gått framåt och blir Sveriges tredje största parti i EU. Samtidigt tappar Sverigedemokraterna.

Källa: redaktionen, valresultat
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

SD behåller sina tre mandat i EU-parlamentet, men de hade nog räknat med fler mandat. Partiet hade siktet inställt på att bli näst största parti, men fick bara 13,2 procent av rösterna.

Flest röster fick Socialdemokraterna med 24,9 procent, som därmed bröt trenden med att backa i EU-valen. Därmed gjorde de en ökning från det senaste EU-valet 2019.

Moderaterna blev näst största parti med sina 17,6 procent, Men kvällens stora överraskning var ändå att Miljöpartiet gick om SD och blev tredje störst med 13,8 procent. Miljön har större betydelse för svenska folket än vad något parti räknade med. Till och med MP såg förvånade ut vid första prognosen.

Men den största ökningen, jämfört med valet 2019, gjorde Vänsterpartiet som gick framåt med 4,1 procentenheter och slutade på 10,9 procent.

Med 6175 av 6589 valdistrikt räknade på måndagsmorgonen kan man se att Liberalerna klarar sig med nöd och näppe klarar sig kvar i parlamentet. Det blev ett rysarval men till sist landade partiet strax över fyraprocentsspärren på 4,4 procent.

Sämre gick det för både Centerpartiet och Kristdemokraterna som backade jämfört med förra EU-valet och hamnade på 7,3 respektive 5,7 procent. Centerpartiet får behålla sina två mandat medan Kristdemokraterna tappar ett av två mandat.

För det nystartade partiet Folklistan, men Jan Emanuel och Sara Skyttedal i spetsen, blev resultatet sämre de fick inga mandat i EU-parlamentet. Gruppen ”övriga”, där Folklistan ingår, samlade enligt det preliminära valresultatet 2,2 procent av väljarna.

Slutresultatet väntas senare i veckan. Följ rösträkningen på SVT:s valresultattjänst.

PARTIERNAS MANDATFÖRDELNING

Sverige har 21 av 720 mandat i EU-parlamentet

  • Socialdemokraterna 5 Förändring:±0
  • Moderaterna 4 Förändring:±0
  • Miljöpartiet 3 Förändring:+1*
  • Sverigedemokraterna 3 Förändring:±0
  • Vänsterpartiet 2 Förändring:+1
  • Centerpartiet 2 Förändring:±0
  • Kristdemokraterna 1 Förändring:-1
  • Liberalerna 1 Förändring:±0

Preliminära siffror indikerar att valdeltagandet i hela EU hamnar på cirka 51 procent. Prognoserna för Europaparlamentets sammansättning baseras på strukturen i det avgående parlamentet och dess politiska grupper, men påverkar inte sammansättningen av nästa parlament vid dess konstituerande sammanträde.

Alla nationella partier som inte har en nuvarande officiell grupptillhörighet och som inte ingår bland de ”grupplösa” (non-attached) i det nuvarande Europaparlamentet hamnar i en särskild kategori som kallas ”övriga”, oavsett deras politiska inriktning.

Prognoserna för antalet platser kommer även fortsättningsvis att uppdateras och publiceras på https://results.elections.europa.eu/sv/.

På https://results.elections.europa.eu/sv/ finns också nationella resultat, mandat per politisk grupp och land, fördelningen mellan nationella partier och politiska grupper och information om valdeltagande. Det kommer också gå att jämföra resultat, kontrollera majoriteter eller skapa en widget.

Källa: Verian för Europaparlamentet