Halmstad utsedd till romsk läsambassad

Foto: Malin A Junkka

I ett pressmeddelande meddelar biblioteken i Halmstad, med stadsbiblioteket i spetsen, har blivit utsedd till romsk läsambassad av Kulturrådet tillsammans med 16 andra bibliotek i Sverige. Det innebär att biblioteken särskilt ska arbeta med läsfrämjande verksamhet kring minoriteten romer.

Biblioteken i Halmstad har ansökt om och blivit utsedda till romsk läsambassad för sitt arbete med nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Vi är glada och stolta över detta och ser det som ett kvitto på att vi är på rätt väg med att synliggöra romerna och deras språk, samt våra övriga minoriteter på olika sätt, men även som en uppmaning att fortsätta arbetet. Läsambassadör Bagir Kwiek gästade oss och föreläste för personalen och han satte verkligen spår i våra hjärtan och gav oss nya insikter om hur det känns att leva i en minoritet, säger bibliotekarie Fredrik Holm.

Syftet med romska läsambassader är att uppmuntra folkbiblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Detta kan biblioteken göra genom att till exempel se över och komplettera beståndet om nationella minoriteter/minoritetsspråk och särskilt romer. Det ska finnas litteratur och digitala resurser, synligt i biblioteket. Arbetet ska öka kunskapen och synliggöra minoriteten romer/nationella minoriteter exempelvis genom att uppmärksamma högtidsdagar och arrangera program tillsammans med minoriteten romer utifrån lokala förutsättningar.

Det vi har gjort för att bli utnämnda till romsk läsambassad är att vi erbjuder medier på romani som man hittar på våra minoritetsspråkshyllor, informerar om våra minoriteter och vad vi kan erbjuda på vår webbplats, samt synliggör romernas högtider och minnesdagar på samtliga bibliotek i kommunen, genom affischer och utställningar, berättar bibliotekarie Kristin Nilsson.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS