Det var tänkt jag skulle åka ner till Skåne och Tyskland från Umeå sommaren 2020, men pandemin kom i vägen. Resan är en minnesresa i och med att min mamma kom till Sverige april 1945 med de Vita bussarna. Hon satt i lägret som politisk fånge.
Auschwitzutställningen i Malmö
Det var bra att resan flyttades fram till sommaren 2022 eftersom det är en stor Auschwitz-utställning i Malmö som jag ville besöka.
Romerna nämns i den stora Auschwitz-utställningen i Malmö och de hade en egen liten del av den stora utställningen.
Utställningen började med att ge en historisk återblick på orten Oswiecim, som är det polska namnet på Auschwitz, som var det Tyska namnet.
I utställningen fanns det många vardagliga föremål och och jag fick ta del av det vardagslivet i lägret. Utställningen handlade mycket om judar, men också om de politiska fångarna.
Tyskland och Ravensbrück
Min resa fortsatte till Tyskland och jag återvänder till Ravensbrück memorial och museum intill orten Fürstenberg/Havel. Jag var där även 2015.
Ravensbrück var framförallt ett arbetsläger, verksamt mellan 1939-1945 efter 1941 dog flera tusen av svält, sjukdomar och medicinska experiment.
Judar och Romer var inte tillåtna att arbeta utan det var förbehållet de politiska fångarna. Det fanns undantag, men de var sällsynta. Ovanligt var det också att Romer fick leda arbete i Ravensbrück. De politiska fångarna fick större matranson och en del av dem smugglade med sig mat till de Judarna och Romerna som bodde i deras baracker.
Det fanns nu fler Romer representerade i museets utställningar än det fanns 2015.
Nordafrikaner (araber) i Ravensbrück
Att det fanns Nordafrikaner och araber i de europeiska koncentrationslägren var en nyhet för mig.
När jag gick runt i utställningssalarna såg jag att det satt skyltar om att det fanns fångar från Nordafrika i Ravensbrück och det gjorde mig nyfiken, jag ville veta mer om detta. Man vet vilka länder de kom från men inget om orsaken till att de hamnade i lägret eller deras öde.
Att Tyskland härjade i Nordafrika 1940- 43 det vet man, men att det fanns koncentrationsläger där är mindre känt. Hur många läger det fanns i Nordafrika har jag ingen kännedom om, men jag fick reda på att de administrerades av Italien och Frankrike och att en del av fångarna i Nordafrika hamnade i Europeiska koncentrationsläger. Om det var arabiska judar, kristna eller muslimer vet jag inte heller, men de måste var motståndare till tyskarna.
I Ravensbrück satt det fångar från bland annat Algeriet, Egypten, Marocko och Turkiet. Det satt även fångar från Argentina, Kanada, Kina och USA samt från nästan alla Europeiska länder.
Många tror det bara var judar som satt i koncentrationslägren men så var det inte.
Mikael Rubin
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS