Initiativet #Kvällsunderhållningen med GlesbygdsDivan som lyfter minoritetsspråk

Carina Henriksson, GlesbygdsDivan

Varje kväll sedan pandemins utbrott har operasångerskan Carina Henriksson med sitt alter ego GlesbygdsDivan bjudit på en sång via sin artistsida på Facebook under hashtaggen Kvällsunderhållningen. Den 23 mars kommer sång 365 att publiceras.

Vi hade verkligen hoppats att vi skulle slippa uppleva denna årsdag, men tyvärr ser vi ännu inte slutet på pandemin, säger Carina Henriksson.

Initiativet Kvällsunderhållningen startade Carina Henriksson för att fylla det kulturella tomrum som pandemin och medföljande restriktioner skapat. Varje kväll sedan pandemins utbrott har hon delat en sång på Facebook.

Vi har en bransch som lider, artister som lider, publik som lider och ett samhälle som lider. Avsaknaden av kultur är som en mental skinnhunger. Vi behöver ett känslornas fitness center där vi både kan ge och ta emot och låta oss uppfyllas och påfyllas, röras, beröras eller uppröras, säger Carina.

Sångerna är gräns och genre-fria. Ibland är de inspelade från ett sångogram eller gerilla-gig, ett pop-up performance eller något annat framträdande under dagen, men oftast är de inspelade rätt upp och ner i Carinas vardagsrum. Målet är att det inte ska vara påkostat eller perfekt, det ska hellre bli gjort än vara omständligt och ogjort.

Tillgången till kultur är alltid viktig men den är än viktigare i kristid när scenerna gapar tomma och kulturlivet är satt på sparlåga. Det här är mitt bidrag, säger Carina.

Tisdag 23 mars är det ett år sedan #Kvällsunderhållningen lanserades och sång 365 kommer att publiceras.

Vi vet ännu inte vilken sång det blir, det får lust, rutin och dagsform avgöra. Det får bli en överraskning, både för vår publik och för oss.

Här kan du ta del av #Kvällsunderhållningen https://www.facebook.com/operavildmark/

Carina Henriksson/GlesbygdsDivan är också aktuell med:

TISDAG 23 MARS, NORDENS DAG.
GlesbygdsDivan & Roger Norén kommer att vara med i en digital sändning av NORDISKT GÄSTABUD utsänd från Helsingfors arrangerat av Pohjola-Norden. De framför sånger på svenska, meänkieli och finska dagen till ära. Nordiskt Gästabud sänds klockan 18 svensk tid här: https://us02web.zoom.us/j/84856867228

  • TORSDAG 25 MARS, SVT2 MÖTE MED
  • Carina Henriksson/GlesbygdsDivan medverkar i Möte med, ett sverigefinskt intervjuprogram som sänds i SVT2.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 009