Kultur/språket| Björnen Pino pratar romani

Svt UR

Filmen om björnen Pino och hans äventyr finns på Svensk romani, Arli, samt Kaale, och är en satsning som UR har gjort för att stärka språket hos olika varianterna av romani chib.

Romani chib är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk och har funnits som språk i Sverige sedan 1500-talet och förmodligen även före det. Språket har ett flertal dialekter och talas av resande och romer. Romani används som språk i många länder över hela världen. Antalet som pratar någon varietet av romani uppskattas till mellan 14 och 17 miljoner personer i Europa.

Björnen Pino berättar i sin dagbok om sitt liv. Den lilla björnens dagar fylls med allt som en björn kan tänka sig. Pinos vänner som delar hans äventyr och vardag med heter Pinolina, Pingvinen, katten och ibland finns även en hunden med. Pinos berättelser skildras i enkla händelser som små barn kan relatera till. Björnen ger sig ofta ut och leker men verkar samtidigt göra saker som vuxna gör, tex. flyga flygplan eller arbeta som doktor.

Björnen Pino är en animerad figur som finns utgiven i en egen bokserie och en filmserie som översatts till ett flertal olika språk. Böckerna och filmerna vänder sig i första hand till barn upp till fyraårsåldern, men kan fungera bra som handledning för vuxna som vill lära sig, bibehålla eller utveckla sitt språk.

Böckerna beskrivs av författarna själva som ett mellanting mellan pekböcker och böcker med handling. 

Författare är Eva Pils och Agneta NorelidKenneth Anderson har gjort teckningarna. Översättningen och rösten för den svenska romanin i filmerna står Jon Pettersson för. 

frågan hur det var att spela in rösten till Pinos äventyr svarar Jon Pettersson.

– Pino var en ny upplevelse och att tala romani med en tillgjord och barnslig röst var en otrolig utmaning. Vi har skrivit om det i ett av Drabbrikans nummer vill jag minnas. Det var också den första satsning på svensk romani någonsin.

Romskt språkpaket_Svensk Rommani

Här finns alla språköversättningar som är gjort på Pinos äventyr.

Ämnen: Modersmål och minoritetsspråk > Romani chib 

Bokfiguren Pino har en egen hemsida.

Redaktionen