Kultur| Romadagen dansades in på Västerbottens museum

Romadagen på Västerbottens museum blev en lyckad dag där det serverades Grönsakssoppa med klimp, och tårta till festen.

Sofia Andersson tycker att det blev ”en toppenfin dag med härlig stämning och glada besökare. Ser redan framemot nästa år!”

Foto Sofia Andersson

Museet visade UR-serie i fyra delar om romernas historia under 1900-talet. DIKKOs kassör och kulturreporter finns med i serien och hade även en miniutställning om romskt liv i länet med fotografier från Västerbottens museums och Skellefteå museums arkiv.

För barnen fanns så klart Minimus. Skapande och pyssel utifrån romska flaggans färger. Museets “lånelådor” som innehåller pedagogiskt material för barn kring romskt liv och språket romani chib fanns på plats och filmvisning av Pino på olika romani-varieteter. Det lästes även resande/romska sagor barnen.

Sen kom Eva & Emíl och bjöd in till och visar traditionella romska danser från Rumänien. Folk dansade och glädjen stod högt i tak.

Det var också filmvisning: Sophelikoptern, en svensk roadmovie i regi av Jonas Selberg Augustsén som till största delen utspelar sig med romani som huvudspråk.
En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja. Sophelikoptern är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där Höstmannen och Myrlandet är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu