Kulturrådet på Bokmässan i Göteborg

Fot Bokmässan

18 olika seminarier på flera scener och en monter med massa aktiviteter. Kom och smygläs årets Barn- och ungdomsbokskatalog, träffa Bland drakar och dragqueens, ställ dina frågor till Kulturrådets medarbetare eller lyssna till samtal om bland annat litteraturkanon. Vi deltar på årets Bokmässa med aktiviteter för såväl branschfolk som barnfamiljerna!

Källa: kulturrådet.se

Bokmässan 2023.
Från torsdag 28 september
Till söndag 1 oktober

Storseminarier lyfter högaktuella ämnen

Är det dags att skrota paddan? Är införandet av en kanon en klassfråga? Och vad krävs för att alla barn ska upptäcka magin med läsning och vilja fortsätta läsa genom hela skoltiden? På torsdagen arrangerar vi tre seminarier med högaktuella ämnen. Deltar gör bland annat Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet, Mats Malm, Svenska akademins ständige sekreterare och Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet och ledamot i Läsrådet.

Flera aktiviteter på Biblioteksscenen

På Biblioteksscenen deltar vi med flera programpunkter. Angelägen forskning sänder live, Läsfrämjandelyft för folkbibliotek leder ett samtal kring kollegialt lärande och hur forskning kan utveckla bibliotekens läsfrämjande verksamhet och så arrangeras ett samtal om hur barns flerspråkighet kan stimuleras – för att nämna några av alla våra aktiviteter.

ALMA-pristagare på plats

Flera ALMA-pristagare är på plats. Bland annat deltar årets pristagare Laurie Halse Anderson i flera programpunkter. Under torsdagen kan du lyssna till henne på Biblioteksscenen och på fredagen deltar hon i ett samtal tillsammans med Kulturrådets generaldirekt Kajsa Ravin och Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård på Yttrandefrihetsscenen. Temat är konstnärlig frihet och bannlysta böcker. 

Livepodd med Skriv om oss!

På söndagen livepoddar läsambassadör Nioosha Shams med sin podd Skriv om oss! Gästar gör Casi Wyn som är läsambassadör i Wales och du kan ta del av det hela på den nya Poddscenen. Nioosha kommer även delta i flera seminarier, bland annat i Rum för översättning.

Kom och möt oss i vår monter

Vi deltar med monter tillsammans med ALMA-priset. På torsdagen signerar Marit Kapla en antologi med texter från de nominerade till EU:s litteraturpris. På fredagen kan du smygläsa årets Barn- och ungdomsbokskatalog och lyssna till hur Bland drakar och dragqueens arbetar med sina populära sagostunder. Under helgen är det barn och barnfamiljtema med massa roliga aktiviteter, bland annat läser David Sundin ur sin nya bok och så har du möjlighet att träffa Sommarskuggans skapare Tina Mackic. Vår monter hittar du i C-hallen (C02:39).

Läs mer

Mer om våra programpunkter i montern

ALMA-prisets aktiviteter

Seminarieprogram

Torsdagens seminarieprogram

Fredagens seminarieprogram

Monter- och helgprogram

Torsdagens monterprogram

Fredagens monterprogram

Lördagens program – barnfamiljfokus

Söndagens program – barnfamiljfokus