Mordet i Göteborg upprör i den Romska gruppen

pixabay

Igår berättade magasin DIKKO att det väcktes åtal mot de bröder som satt i bilen som körde ihjäl Nadja Blom. Brödernas egna livesändning på sociala medier spelar en central roll i mordutredningen där bröderna misstänks ha kört ihjäl sin egen mamma.

Åklagare Hediye Kurt menar att motivet bakom påkörningen är hedersrelaterat. Något som upprör många Romer som menar att det inte ingår i den romska kulturen att mörda sina föräldrar. De Romer som DIKKO har pratat med anser att det som händer nu är att man kopplar ihop mordet med den romska kulturen med mordet vilket är helt fel. ”Man kan inte döma ut en kultur på grund av en enskild händelse eller dra alla Romer över en kam”.

– Min uppfattning är att de här pojkarna inte har kunnat kontrollera sin ilska. Det har inget med romsk kultur att göra, vi har inte den sortens hedersvåld, säger Rosita Grönfors, som driver en kvinnojour för romer till TT.

I åtalet mot bröderna är bevismaterialet omfattande och många har förhörts innan åtalet väckts. I stämningsansökan står det att:

”Motivet till gärningen har varit att bevara och återupprätta familjens/släktens förespegling om heder genom att beröva målsägandena möjligheten att fritt utforma sina liv och göra självständiga val.”

Magasin DIKKO gjorde en undersökning den 8 augusti 2022, strax efter mordet på Nadja Blom, där Resande och Romer berättade om sin syn på hedersrelaterat förtryck och krisi.

Läs även reportaget Heder, hederskultur och hedersvåld

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS