Sverige är ”fullt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åkte ner till gränsen mellan Turkiet och Grekland och berättar för de desperata människorna att Sverige är ”fullt”.

Inte ens sverigedemokraternas väljare kan tycka att det Åkesson gjorde var något annat än vidrigt. Det är stor skillnad på att ha åsikter om minskad invandring, eller att aktivt söka upp familjer som flyr från krig och göra ett pr-jippo av att rycka bort mattan under fötterna på dem.

Medan grekisk kustbevakning skjuter mot båtar med flyktingbarn vandrar ledaren för ett av våra största partier omkring med flygblad i handen och vind i seglen och förklarar för människor som har förlorat allt att vi inte kan hjälpa till. Att Sverige inte är stort nog för dom. För, ni vet, vi måste bevara Sverige svenskt.

Det är osmakligt utan gräns, och så väldigt, väldigt läskigt, skriver prästen Joel Hultdin från Umeå i en Facebookstatus.

I Norrlands inland är det ett skriande behov av att människor flyttar in. På en fjärdedel av Sveriges yta bor det 0,83 invånare/km². Det är samma del av landet där byaskolorna får stänga för att det finns för få barn. Husen gapar tomma och förstörs för hus kräver invånare om de inte ska dö. Många butiker har lagt ner eftersom människorna som inte bor i de tomma husen och deras barn som inte går i de små skolorna givetvis inte heller handlar där längre.

Jimmie Åkesson delar ut flygblad och har skrivit under dem med Sverigedemokraterna och Svenska folket. Något som väcker bestörtning och polisanmälningar görs av bland annat Advokat Behrang Eslami. Han anser att Åkesson inte kan skriva under med Svenska folket eftersom han inte har med sig hela Svenska folket. Till TV 4 säger Behrang Eslami att han inte kan ställa upp det budskap som Åkesson har. Jimmie Åkesson hotar i sin tur att anmäla advokaten Behrang Eslami till Advokatsamfundet. Parallellt med Åkessons flygbladsutdelande skapas Facebookgruppen ”SD representerar inte mig!” som på mindre än ett dygn får över 40 000 medlemmar, och på fjärde dagen den har närmare 100 000.

På kvällen åker jag till barnbarnet som fyller 11 år. Vid fikat hör vi nyheterna i bakgrunden där det rapporteras om Åkesson. Barnbarnet pekar på sitt glas som har en skvätt mineralvatten i botten ”glaset är fullt” säger han och fnittrar. Jag vet inte när Jimmie Åkesson räknade bort Norrland ur sitt Sverige. Var det när läkare på Norrlands universitetssjukhus vägrade låta honom klampa runt där, eftersom de värnade patientsäkerheten? Eller när han blev utbuad på torget i Umeå?

När jag firat klart barnbarnet åker jag hem och ser de filmer och bilder som visar upp en verklighet där grekisk militär använder våld, skjuter tårgas mot migranterna och barn som kvävs av tårgasen när de försöker ta sig till Europa 

I Sverige reagerar de politiska partier på SD:s agerande.

Från djupet av mitt hjärta känner jag sorg och skam att en svensk politiker är så desperat efter uppmärksamhet, att han åker hundratals mil för att förnedra desperata människor som flytt för sina liv, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till Aftonbladet.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att:

Det är ju förstås helt oseriöst. Jimmie Åkesson åker dit för att posera för kameror. Vi åker hit för att försöka lösa konflikten. Det säger väl en del om hur vi arbetar på olika sätt, säger Johansson, på väg in till onsdagens extrainsatta migrationsministermöte i Bryssel, till TT.

Ett migrationsministermöte som Åkesson inte deltog i för han valde att vara vid gränsen mellan Turkiet och Grekland och försökte få flyktingarna att inte välja att fly till Sverige. Ett nog så talande budskap om hur Åkesson och hans parti ser på människor och mänskliga rättigheter.

Jag sitter i bilen, igen, denna gång på väg till gubben i fjällen och passerar förbi ett av de tidigare tomma husen där det står två ungdomar och skottar snö. De vinkar glatt. Jag antar att de inte är så vana vid snöskottning från sitt hemland, men de verkar ha fått in tekniken. När byn jag kör igenom fick höra att byns antal skulle fördubblas med hjälp av en flyktingförläggning blev det stormöte. Klädinsamlingar organiserades. Det spekulerades om hur många barnfamiljer som skulle komma. Om några skulle vilja stanna kvar i byn?

Det är fortfarande många här uppe som lämnar dörren olåst när de åker hemifrån. Bilnycklarna sitter i bilen. Posten ställer våra paket utanför dörren. Kanske är det därför SD har så svårt att få fäste här. En politik som bygger på att sprida oro och misstänksamhet kanske har svårt att vinna mark i ett sånt klimat.

Jimmie Åkesson kanske känner att norra Sverige inte riktigt är hans när han skriver att Sverige är ”fullt” tillsammans med Svenska folket. Och det har han förstås rätt i.

Som avslutning delar jag en liten vers i bästa Hasse och Tage anda av Jacke Sjödin.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt