Lindy nomineras till teaterkritikernas priser för 2022

Foto Per Bolkert

Nomineringarna har utsetts av Svenska Teaterkritikers förenings medlemmar vid ett särskilt nomineringsmöte. Nu går nomineringarna ut på omröstning till alla medlemmar. Pristagarna tillkännages i januari 2023.

De nominerade är – med följande motiveringar:

Till Svenska teaterkritikers förenings TEATERPRIS för 2022 nomineras:

Scenografen Lars-Åke Thessman för Herr Arnes penningar, Göteborgsoperan
Gösta Nystroems Herr Arnes penningar, från början en radioopera efter Selma Lagerlöfs roman, omformades på Göteborgsoperan till ett stort äventyr, inte minst visuellt. Lars-Åke Thessmans magnifika scenografi spelade närmast huvudrollen, utan att därför skymma sånginsatserna, när spetsiga isflak tornade upp sig mot den mörka himlen i en svindlande lek med 1800-talets storslagna grand opéra-stil.

Regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygren för Gengångare, Helsingborgs Stadsteater
På några få år har regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygrens vanvördiga interpretationer av teaterns kanon blivit en kraft att räkna med inom svensk scenkonst. Med Gengångare på Helsingborgs stadsteater vänder de ljuset mot scenkonstens villkor. De kastar sig storstilat mellan skilda dimensioner och känslolägen, i en gestaltning som i sitt frustrerade stampande på stället ger en bild av konstens förmåga att tänka om och göra rätt. 

Skådespelaren Lindy Larsson för Tschandala/Tattaren, Strindbergs Intima Teater, Stockholm
På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS