Premiär för romsk Carmen

Salamanca Taikon Gonzalez. Foto Fianna Robijn
Sveriges första romska teater har premiär på sin första produktion. Utgångspunkten i Carmen med förhinder är att ge ett nutida och romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen. I huvudrollen ses artisten Salamanca Taikon Gonzales. Hennes egna erfarenheter som rom vävs in i det nyskrivna dramat. I George Bizets musik, som framförs live, blandas flamenco, jazz, romsk folkmusik och nyskriven musik. Premiär på Kronhuset Kreativ Arena, 26 november, kl 19.00, 2021.   

Arthem – Romska teatern övar inför urpremiären av Carmen med förhinder
En oförglömlig historia hade premiär på Stora Teatern, i Göteborg, 2018 och turnerade sedan runt om i Sverige. I föreställningen gestaltades romers egna berättelser med teater, dans och musik. Projektet var en lysande erfarenhet. Några av de som var med i den konstnärliga kärnan ville fortsätta, fortsätta utveckla föreställningsformen, fortsätta berätta, vilket ledde till att Arthem – Romska Teatern bildades 2019. 

– Vi är Sveriges första romska teater. Som organisation vill vi utforska, lyfta fram och problematisera den romska kulturen samt romernas förutsättningar att realisera sina rättigheter som kulturbärare och svenska medborgare, säger Salamanca Taikon Gonzales.  

Produktionen av föreställningen görs i samarbete med bland andra Teater Halland och New Opera CO. Det nyskrivna manuset, av Ninna Tersman, är skrivet ur Carmens perspektiv. 

– I vår föreställning lyfter vi fram Carmens önskan om fri kärlek, självständighet, hennes vägran att bli ägd eller kontrollerad, att inte bli förhindrad av traditioner eller på förväg dömd på grund av sitt ursprung. Det blir ett återtagande, reclaimande, av historien, säger Salamanca Taikon Gonzales. 

Carmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog. 

–  I musikföreställningen fördjupas och problematiseras den klassiska Carmen innehållsmässigt med vittnesbörder från Salamanca själv och andra romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan även i det koreografiska och musikaliska uttrycket, menar regissören Anna Ulén, som även regisserade En oförglömlig historia

Carmen med förhinder kommer att spelas i Västra Götalandsregionen och Region Halland under 2022. 

I samarbete med Riksteatern kommer Carmen med förhinder även åka ut på en rikstäckande turné 28 feb 2023 – 31 mar 2023.
 
Affischfoto Carmen med förhinder. Foto: Paula Hallgren
URPREMIÄR 26 nov kl. 19.00, Kronhuset Kreativ Arena
Spelas även:
27 nov kl. 19.00
28 nov kl. 19.00

Föreställningslängd: ca 75 min

Medverkande musiker och artister på scenen:
Salamanca Taikon Gonzalez
Sima Eriksson
Grofo Ichtiander Vävström
Samir Mehmed
Ebba Westerberg
Jonas Nilsson
Niklas Rydén
Shirin Kaj (på projektion)
Alecio Araci (på projektion)
Lindy Larsson (på projektion)

Regissör – Anna Ulén
Dramatiker – Ninna Tersman
Dramaturg – Lisa Lidén
Kostym/Scenografi – Fianna Robijn/Olivia Schubert
Filmare/Projektioner – Leif Eriksson
Ljusdesign – Anna Wemmert-Clausen
Produktion – Arthem och Possibilitas

I samarbete med Riksteatern, Teater Halland, Possibilitas, Atalante, NewOpera CO och Kronhuset Kreativ Arena

Med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Levande Historia, Musikverket, Sveriges Författarfond
 
Om ARTHEM – Romska teatern

2019 skapade vi ett hem för fler oförglömliga historier. Vi kallar oss Artistikano Romano Them, på svenska Artistiskt Romskt Land. Kort sagt: ARTHEM.  
 
Utöver egna föreställningar och husbandet Taikons orkester är vi öppna att inleda samarbeten; arrangera konserter, dans, workshops och föreläsningar. Event där vi kan involvera vårt kontaktnät av romska organisationer men också artister, journalister, politiker, föreläsare och forskare med olika ingångar att värna, vitalisera och förmedla den romska kulturen. 
 
Arthems förening är demokratisk och bygger på delaktighet både konstnärligt och organisatoriskt. 
 
Vår ambition och vision är att bli en permanent romsk kulturinstitution – hela Sveriges teater. 

Mer Arthem och Carmen med förhinder

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS