Arthem – Romska teatern övar inför urpremiären av Carmen med förhinder

Arthem har musikteater, konserter, dans, workshops och aktuella föreläsningar och är en scenkontsplattform där romska scenkonstnärer från hela Sverige inbjuds att delta. A.R.Them har för avsikt att i alla sina aktiviteter bevara, sprida och förnya den romska kulturen. De är just nu aktuella med premiären av föreställningen ”Carmen med förhinder” som kommer till hösten.

Artistikano Romano Them (A.R.Them) gör ett musikaliskt utforskande av den klassiska berättelsen om Carmen. A.R.Them är en nystartad romsk scenkonstgrupp med musiker, dansare och scenkonstnärer. De som skapar Carmen med förhinder medverkade i den uppmärksammade föreställningen En oförglömlig historia som hade premiär på Stora Teatern 2018 och som sedan dess spelat i Malmö, Stockholm och Gävle.

Förutom scenkonst finns ett band som gör konserter. Närmaste konserten är på Kulturkalaset 22 Aug, där kommer de också ha readings och seminarier.

ARTHEM uppdaterar klassiker, där det förvånansvärt ofta finns romska karaktärer inskrivna som sällan är mer än stereotypa som bygger på fördomar. ARTHEM vill synliggöra och skriva teater med de romska karaktärerna i fokus, vilket är grunden för “Carmen med förhinder”. De kommer använda en unik konstnärliga egenmakts-metod för att skapa dessa unika föreställningar. Ett långsiktigt mål för ARTHEM är att kunna verka i hela regionen och landet för att sprida, bevara och utveckla romsk kultur.

ARTHEM kommer göra barn-, ungdoms- och vuxendramatik i prosa- och dokumentärform för att få en muntlig tradition på pränt. Vilket är otroligt viktigt i en kultur där den muntliga traditionen är utbredd. De använder sig av en reflexiv intervjuteknik, vilket innebär att den intervjuade reflekterar kring situationer och där syftet är att förstå de olika personernas tolkningar av samma fenomen eller situation. Intervjumetoden ligger sedan som grund för att skapa ny romsk dramatik för scen, radio, film och tv.

Utöver musikteatern verkar plattformen också för konserter, dans, workshops och aktuella föreläsningar där de utöver romska organisationer tillsammans har ett stort kontaktnät av artister, journalister, politiker, föreläsare och forskare. Som scenkontsplattform inbjuds romska scenkonstnärer från hela Sverige att delta och har uppsökande verksamhet. ARTHEM har för avsikt att i all aktivitet bevara, sprida och förnya den romska kulturen.

Under hösten kommer föreställningen Carmen med förhinder. Här kommer ett smakprov från en work in progress.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Tillsammans med Niklas Rydén och NewOpera CO inleddes på Atalante ett arbete med A.R.Thems kommande föreställning Carmen med förhinder som har planerad urpremiär 2021.

Medverkande:
sång, dans Salamanca Youbri Maria Gonzales
dans Django Taikumer gitarr,
sång Grofo Ichtiander Vävström
gitarr Samir Mehmed
sång Sima Eriksson
slagverk Ebba Westerberg
piano Niklas Rydén
bas Jonas Nilsson
och Alecio Araci

Följ A.R.Thems på Facebook

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS