Nyheter| Ungerskt EU-projekt för romer undersökt av OLAF

UTRIKES|Den Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) kommer rekommendera att den ungersk regerings projekt som är till för att för att stödja romska samhället med titeln ”Bridge to the World of Work” utreds. Programmet mottog 1,6 miljarder (5 miljoner euro) för att skapa socialt företagande.

Enligt nyheterna som publicerades av Ungerns 24.hu kan detta vara bedrägeri eftersom projektet aldrig fungerade och inte heller uppnådde något av sina mål, inte ens delvis, enligt OLAF. I oktober skickade OLAF dokument från projektet till den allmänna åklagarmyndigheten i Ungern.

Trots att resultaten inte hade publicerats, rekommenderade OLAF att saken skulle ses över som en del av ett brottmål. För närvarande har ingen delgetts misstanke och inga förhör har ägt rum. Programchefen är Flórián Farkas, i det styrande Fidesz-partiet.

Enligt OLAF uppnådde inte den romska minoritetsstyrelsen i Ungern (ORÖ)  villkoren för driften av kooperativet och därför uppnår de heller inte målen. Inget nätverk av mentorer, som ursprungligen planerades, har skapats.

I stället var flera representanter för ORÖ anställda av programmet.  Fastigheter köptes in, men inget arbete enligt ursprungsplanen har utförts.

Ungerns personaldepartement, enligt 24.hu, fann totalt 24 oegentligheter med projektet innan OLAF inledde sin egen utredning. I 11 fall har dessa oegentligheter sedan bekräftats.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu