Många deltog i skrivtävlingen på meänkieli – läs de vinnande bidragen

Marita i juryn: ”Ett svårt men roligt arbete”. Nu är skrivävlingen på meänkieli för unga avgjord. Drygt 30 personer mellan 12 och 18 år från hela landet deltog i tävlingen som arrangerades av resursbiblioteket för meänkieli i Övertorneå och Resurscentrum för litteratur i Luleå.

Källa: redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

– Vi är jätteglada för att det kom in så många bidrag, säger Susanne Redebo, verksamhetsutvecklare på resursbiblioteket för meänkieli och Kajsa Kero, Resurscentrum för litteratur. Texterna visar på engagemang i både innehåll och språk.

Det behövs mer litteratur på meänkieli och därför vill resursbiblioteket för meänkieli tillsammans med Resurscentrum för litteratur (Region Norrbotten) uppmuntra unga att skriva mer. Tävlingen pågick under hösten och flera meänkielilärare passade på att engagera sina elever i tävlingen i undervisningen.

Tre vinnare korades efter ett utmanande arbete av juryn. Vinnarna är Vera Flodén (Umeå), Emmeli Särkijärvi (Kalix) och signaturen Pär (som vill vara anonym).

– Det har varit spännande att ta del av så många berättelser på meänkieli. Men det var inte alls lätt att utse vinnare eftersom många fler än de som nu vann var bra. Eftersom ämnet var fritt, det var tillåtet att skriva ”vad som helst” formmässigt, var det stor bredd på de många bidragen, säger en av jurymedlemmarna Marita Mattsson Barsk, kulturarbetare och bibliotekarie.

Juryn, som också bestod av Meri Alarcón (språkvårdare i meänkieli, Institutet för språk och folkminnen) och Anders Emanuelsson (meänkielilärare Umeå universitet)  bestämde redan i ett tidigt skede att bortse från ålder och form och bara koncentrera sig på texterna, deras innehåll, äkthet och engagemang.

– Flera använde meänkieli på ett lekfullt och experimenterande sätt vilket kändes extra roligt, säger Marita. Vi fick ta del av roliga, sorgliga och spännande berättelser i novellform och dikt. Det har varit ett svårt men roligt arbete att gå igenom materialet. Samtidigt var det en bekräftelse på att det finns barn och unga som kan och vill skriva på meänkieli.

Det finns planer från arrangörernas sida att under 2024 ge ut en antologi med texterna.

– Vi vill gärna sprida bidragen till andra för att uppmuntra dem till att skriva och lära sig språket, säger Kajsa Kero, Resurscentrum för litteratur på Region Norrbotten.

Här kommer de vinnande bidragen

Jalkapallon färipaletti – Pär

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
ParLadda ner

13 år – Emmeli Särkijärvi

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
EmmeliLadda ner

Tredje vinnaren är Vera Flodén från Umeå

www.resursbibliotekmeankieli.se

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS