Nyheter| Mångfaldsparaden är Snällast i Almedalen 2019

Erik Fugeläng, ordförande RFSL Gotland, PA Prabert vice koncernchef mySafety Försäkringar, Eva Nypelius, regionstyrelsens ordförande region Gotland

INRIKES| Mångfaldsparaden får utmärkelsen Snällast i Almedalen 2019 för sin viktiga roll för ett öppet, inkluderande och demokratiskt samtal och samhälle. Det är tredje året i rad som mySafety Försäkringar delar ut priset för att belöna personer eller organisationer som hållit en positiv och konstruktiv ton inför och under politikerveckan på Gotland.

Paraden har på senare år vuxit och blivit något av en symbol för hela tanken och idén med Almedalsveckan. Här frodas det öppna samtalet där alla får vara med, där alla ska kunna var med och där ingen ska behöva utstå hat och hot för sin åsikt, säger PA Prabert, kommunikationschef på mySafety Försäkringar som är initiativtagare till utmärkelsen.

Juryns motivering lyder:

Årets vinnare av Snällast i Almedalen har blivit en mycket stark symbol för inkludering, mångfald, tålamod och inte minst kärlek gentemot sina medmänniskor. I en tid av turbulens har vinnaren inte bara stått fast vid sina ursprungliga syften och ideal, utan också breddats till att bli en manifestation som symboliserar det öppna, tillgängliga och konstruktiva samtal och möte som Almedalen var, är och alltid ska vara.

När vi i år officiellt firar 100 år av demokrati i Sverige kan vi konstatera att årets vinnare, genom modiga arrangörer och inte minst deltagare, som vägrar rygga för hot och hat, har lyckats bygga ett arrangemang som påverkar och stärker vår demokrati på riktigt.

2019 års vinnare av Snällast i Almedalen är Mångfaldsparaden.

Årets jury har bestått av Ängla Eklund, IJI – ordförande Institutet för Juridik och Internet
Camilla Wagner, VD Klara K, Jeanette Gustafsdotter, VD Tidningsutgivarna, Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna, Irena Pozar, chefredaktör VeckoRevyn, Carl Heath, Särskild Utredare för att värna det demokratiska samtalet och PA Prabert, vice koncernchef/kommunikationschef mySafety Försäkringar.

Mångfaldsparaden utsågs till Snällast i Almedalen i hård konkurrens med en rad andra nominerade. De övriga finalisterna var Barbro Westerholm, riksdagsledamot och ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse, Forums #paxarplats, Fotografiskas utställning med porträtt av överlevande från Förintelsensamt och Make Equal, #allierad.

– Det var som vanligt svårt att välja en vinnare bland många viktiga och hedervärda initiativ under årets Almedalen, men i slutändan handlar Mångfaldsparaden om mod och engagemang inte bara hos några få, utan faktisk om allt från arrangörer till medverkande och åskådare. En väl värdig vinnare med andra ord, avslutar PA Prabert.

Snällast i Almedalen delas i år ut för tredje gången av mySafety Försäkringar. Utmärkelsen kom till för att uppmärksamma någon eller några som stod för en god och konstruktiv ton inför och under Almedalen. Tidigare års vinnare är Alejandro Sinisalo (2017) och KRIS (2018).

Mer om Snällast i Almedalen

Utmärkelsen Snällast i Almedalen tilldelas den person eller organisation som utmärkt sig för en positiv och konstruktiv ton inför och under Almedalsveckan. Vem som helst har kunnat nominera sin favorit på mySafetys webbsidafram till den 3 juli. Därefter har vinnaren utsetts av en jury.

Snällast i Almedalen delades för första gången ut 2017 till Fryshusets ambassadör Alejandro Sinisalo som, trots att han ett år innan förlorade sin bror i en dödsskjutning och själv blev förlamad och rullstolsbunden, spred hopp och glädje om unga i förorten i paneler och samtal med ministrar och näringsliv. Förra året mottog organisationen Kriminellas Revansch i Samhället, KRIS, utmärkelsen för sitt långsiktiga inkluderingsarbete samt den starka insats de gjorde mot extremism under Almedalsveckan avslutas pressmeddelandet.

I juryn:

Ängla Eklund, IJI – ordförande Institutet för Juridik och Internet

Camilla Wagner, VD Klara K

Jeanette Gustafsdotter, VD Tidningsutgivarna

Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna

Irena Pozar, chefredaktör VeckoRevyn

Carl Heath, Särskild Utredare för att värna det demokratiska samtalet

PA Prabert, vice koncernchef mySafety Försäkringar

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu