“Möte med romani” tar upp romani krisi

skärmklipp

Bland vissa romska grupper tillämpas det ifrågasatta rättsskipningssystemet krisi. I SVT:s program “Möte med romani” reds några av begreppen kring företeelsen ut. Att det är kontroversiellt bekräftas av att en medarbetare på en romsk redaktion hotades till livet efter en publicering. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist är resande rom och redaktör för den romska nättidningen DIKKO i Skellefteå. Hon medverkar i “Möte med romani” och specialprogrammet om krisi. 

– Krisi är ett slags domstol, och man kan säga att domstolen dömer, förklarar Hedström Lundqvist. 

Målen som hanteras i krisi väger ofta lite lättare än frågor som avgörs i svenska tingsrätter. Det kan till exempel handla om relationsfrågor eller obetalda skulder, men även grövre brott som misshandel behandlas. Det finns också vittnesmål om att sexuella övergreppsbrott avgjorts i krisi. 

Vissa kallar krisi för ett försoningsmöte men det håller Hedström Lundqvist inte med om: 

– Ofta är kvinnan inte med i krisi och ibland drar man in släkten. Då är det ingen försoning. 

Hon betonar att det är ett problem att vissa inte får eller kan försvara sig. 

Det finns två dominerande straff som en krisi kan döma ut. Det ena är böter. Beloppen varierar men det förekommer sexsiffriga belopp i vanliga relationsfrågor. En part, det har programmets researcharbete visat, kan då tvingas betala för att gottgöra en avslutad relation eller en otrohetsaffär. 

Det andra straffet är uteslutning. En “dömd” kan då stängas ute från sin romska grupp i antingen en period eller permanent. Permanent uteslutning innebär ibland att man måste flytta från sin bostadsort. 

Britt-Inger Hedström Lundqvists tidning DIKKO undersökte hur magasinets läsare uppfattade krisi och svaret var att en majoritet av de svarande tyckte det var fel att krisi fortfarande tillämpas. Alla svar redovisades, både för och emot. 

Publiceringen fick en oväntad vändning när en av medarbetarna hotades till livet och med våldtäkt. 

– Det var flera sorters hot om förnedring som riktades mot vår medarbetare och personens anhöriga, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist. 

I programmet medverkar också etnologen Gregor Kwiek. Han säger att det är en minoritet av romerna som använder krisi. Han förklarar bland annat att krisi i begynnelsen utvecklades som ett sätt att undvika konflikter. 

– Jag tror att konflikter kommer att existera även i framtiden. Formatet för krisi kan komma att förändras men om det blir fler problem som majoritetssamhället inte hanterar så kan det bli en ökning av krisi, säger Kwiek. 

I SVT:s “Möte med romani” medverkar förutom Hedström Lundqvist en rom som är rädd för repressalier och som därför spelats in av en skådespelare. Medverkar gör även Gregor Kwiek. 

Programmet sänds i SVT 2 den 16 november kl 18:00 och i SVTPlay. 

Länk: SVT Play 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS