Jobb i Skellefteå: Samhällsvägledare med romsk kulturkompetens, skola

Entré till Skellefteå kommuns stadshus, kommunhus, Brinken, Kundtjänst, Foto Carina Wallin

Det händer otroligt mycket i Skellefteå just nu och staden växer sig allt större. I en så expansiv samhällsomvandling genomför förvaltningen Utbildning och arbetsmarknad ett organisationsbygge på vetenskaplig grund för att ge stöd till medarbetare, rektorer och huvudmannen att lyckas med sitt uppdrag. Målet är att skapa en organisation som främjar att varje barn, elev och deltagare möts med en god och likvärdig kvalitet på sin utbildningsplats. Detta gör att det knappast funnits en mer spännande tid att arbeta hos oss!

ANSÖK

Vi söker nu en samhällsvägledare med romsk kulturkompetens för tidsbegränsad anställning inom ramen för projektet Inkluderande utbildning.

I den nya organisationen på Utbildning och arbetsmarknad finns enheten Kompetenscentrum för flerspråkighet. Enhetens uppdrag är att möta hela förvaltningens behov av kvalitetssäkrat mottagande av nyanlända, språkförstärkning, fjärr- och närundervisning i modersmål och studiehandledning på modersmålet. Enheten ansvarar även för att stärka förvaltningens kunskap om och arbete med svenska som andraspråk och nationella minoriteter.

ARBETSUPPGIFTER

Som samhällsvägledare har du som uppdrag att fungera som länk mellan elev och offentlig verksamhet, framför allt i för- och grundskola. Du har samtidigt en roll som en ömsesidig kunskapsförmedlare, till exempel att fungera som resurs och stöd för såväl individen som personal i verksamheterna.

Du bedriver uppsökande verksamhet bland målgruppen och genomför utbildningsinsatser för att öka kunskapen hos personal om romers kultur, historia och livssituation.

Med ett förtroendeingivande bemötande arbetar du långsiktigt med individens egna mål och vilja till förändring i fokus. Du förväntas arbeta nära elever och deras vårdnadshavare samt samverka med olika myndigheter utifrån individens behov. Ditt huvudfokus som samhällsvägledare är att främja romsk inkludering i samhället.

KVALIFIKATIONER

Vi söker dig som har gymnasieexamen eller annan utbildning och/eller erfarenhet som utifrån uppdraget bedöms lämplig. Du har goda kunskaper om det svenska samhället men även god kompetens om den romska minoritetens livsvillkor, kultur och språk inom den unga generationen. Vi ser det som meriterande om du har en förankring i det romska samhället och/eller har ett brett nätverk i övrigt bland den romska minoriteten.

För rollen som samhällsvägledare läggs stor vikt vid personlig lämplighet. Du är socialt skicklig och är duktig på att skapa och bygga nya kontakter i din yrkesroll. Vi ser att du värdesätter olikheter och har förmågan att i ditt arbete vara inlyssnande och kan sätta dig in i andras perspektiv. För att lyckas i rollen behöver du även självständigt kunna driva ditt arbete framåt. Du har ett professionellt förhållningssätt och förmågan att skilja på hur du ska agera i olika situationer. Har du erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar samt kunskaper inom skolans verksamhet ser vi det som meriterande.

Du har god kommunikativ förmåga och uttrycker dig väl på svenska i tal och skrift. Skellefteå kommun är en finsk förvaltningskommun och för rollen behöver du även ha goda kunskaper i att tala och förstå finska. Det är meriterande om du även kan tala och förstå romani.

ÖVRIGT

Utbildning och arbetsmarknad är en av kommunens största förvaltningar med cirka 3 000 medarbetare. Vår verksamhet finns i hela kommunen med cirka 35 grundskolor, 140 förskolor, 40 fritidshem och två gymnasieskolor. Vi arbetar för att barn och unga ska ha de verktyg de behöver för att hitta rätt i både nutid och framtid. Vi verkar för en helhetssyn och en röd tråd i utveckling och lärande från förskola till och med gymnasiet. En växande vuxenutbildning och en arbetsmarknadsenhet med fokus på de som behöver extra stöd ingår också i förvaltningen.

För att arbeta inom Utbildning och arbetsmarknads verksamheter krävs att du lämnar ett utdrag från belastningsregistret. Du beställer själv utdraget för skola och barnomsorg hos https://polisen.se/. Det är giltigt ett år och måste därefter förnyas.

Läs mer om Skellefteå här: http://portal.skelleftea.se/

Kontakt från rekryterings- och bemanningsföretag samt annonsförsäljare undanbeds.

ANSÖK

Ansökan

Ansök senast: 2023-03-12

Kontaktpersoner

Ola Junkka Chef Telefon 0910-73 50 00

Ulla-Maija Pesola Minoritetssamordnare Telefon 0910-73 50 00

Amanda Stenberg Rekryteringskonsult Telefon 0910-73 50 00

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS