Nadja Taikon bodde i Rinkeby under flera decennier och ett tag var Rinkeby synonymt med Nadja Taikon. Hon var inblandad i det mesta som hände på orten. Nadja startade en syförening som samlade kvinnor från alla tänkbara grupper och gav dem en egen plats. Hon var en riktigt brobyggare när hon byggde broar mellan nyanlända och myndighetssverige.
Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu DIKKO finns på Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram |
I en serie som består av nio program porträtteras ”Kvinnorna som förändrade historien”. Programmen uppmärksammas kvinnor som gått mot samhällets förväntningar, brutit normer och på det sättet brutit ny mark för andra. I programmet om Nadja visar hon att det går att göra skillnad genom att aldrig vika för utmaningar, oavsett vem du var eller kom ifrån och vad som faktiskt är möjligt. I tider och sammanhang där kvinnors möjligheter att gå sina egna vägar varit begränsade, finns exempel på motsatsen.
Jag blev förvånad och glatt överraskad över framställningen av Nadja. Det är ett realistiskt kvinnoporträtt av en kvinna som jobbat i det lilla. En riktig vardagshjälte som så sällan får synas eftersom de oftast jobbar i det tysta. Precis som så många andra kvinnor som aldrig syns i medias brus av att visa upp det storslagna. Människor som Nadja är vår sanna hjältar eftersom det är de som ofta gör den största skillnaden.
Jag uppskattade att man inte bara framställde Nadja som ett offer utan som en stark kvinna som tog för sig och gjorde det hon kunde för att göra skillnad.
Det jag verkligen tyckte om var att man visade att det går att göra skillnad där man finns, i det lilla sammanhanget. Sen tog de upp ett ämne som ofta tigs ihjäl och det är drogernas inverkan på många familjer. Något som jag tyckte var otroligt bra att det lyftes i programmet. Kanske för att det ligger mig så himla nära då jag bland annat har jobbat med ungdomars missbruk och kriminalitet en stor del av mitt yrkesverksamma liv, och att det är ett problem som jag tror att vi tiger ihjäl.
Skuld, skam och att ha en snygg fasad är tre ingredienser som påverkar oss som människor. Vilket gör att den typen problem sällan tas upp när man porträtterar en person. Nu är det inte bara droger som inte pratas om utan även allt annat som avviker från norm bland de våra eller i samhället. Något som jag tror det kommer finnas en stor igenkänningsfaktor i är när det pratas om Nadjas sons missbruk och hur det påverkade hennes liv.
Jag upplevde programmet som ett fint och realistiskt porträtt som vare sig överdrev historien eller förskönade verkligheten. Även om man inte kan gestalta en kvinnas hela liv på 30 minuter så kändes programmet genuint. Allt igenom en positiv överraskning som jag rekommenderar alla att se.
Här kan du se programmet om Nadja Taikon
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS