Några röster inför valet den 11 september 2022

Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Det är du som röstar som är med och bestämmer vilka som ska styra i Sverige. Det är tre val samtidigt, nämligen val till riksdagen, regionerna och kommunerna.

Magasin DIKKO värnar alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. Vi vill bidra till att demokratin står sig stark även i framtiden genom att:
– verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet
– arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin
– bidra till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt

Magasin DIKKO frågade några väljare om hur de tänker kring att rösta

Vi ställde frågorna:
Ska du rösta i valet den 11 september?
Ska du rösta i alla tre valen, riksdagsvalet, kommunalvalet och regionvalet?
Varför ska man rösta?

Jag röstar alltid i alla val. Klistrar in min statusuppdatering på Facebook från den 25 maj 2019:
Av vördnad och respekt för de som kämpat, slagits, fängslats och till och med dött för min möjlighet att gå och rösta i morgon, går jag till vallokalen. Fattar du inte det, så kom för fan inte och gnäll sen. – Stephan Skougaard Carlsson

Ett sätt att rösta är att gå till en röstlokal. Där kan man rösta till riksdagsvalet, kommunvalet och regionvalet.

Jag röstar för att göra min röst hörd. Röstar man inte kan man ju absolut inte påverka något. För min del vill jag förhindra att SD får något att säga till om. -Thomas Carlsson

I riksdagsvalet får du rösta om du är svensk medborgare och har fyllt 18 år.

Jag ska rösta den 11 september i alla tre valen. Det är viktigt att rösta och därmed kunna påverka politiken. – Anonym

För att rösta i kommunval och regionval måste du måste vara 18 år och varit folkbokförd i Sverige i minst tre år för att få rösta.

Självklart kommer jag att rösta i alla tre valen. Det är min demokratiska rättighet att kunna påverka så att den politik och av personer framförs av det som jag tycker är bäst för landet. – Lillemor Holmlund

På ditt röstkort (som du får i brevlådan) står det vilken vallokal du kan rösta i på valdagen den 11 september och vallokalens öppettider.

Jag ska rösta i alla tre valen. Man ska rösta för det är enda dagen då det är total demokrati. En människa en röst. – Ronny Lundin

Från 24 augusti till och med 11 september kan du förtidsrösta var som helst i hela landet. Lokaler för förtidsröstning finns i varje kommun.

Jag ska faktisk förtidsrösta på grund av utlandsresa. Kommer att rösta i riksdags-, kommun- och regionvalet så att jag får påverka i alla tre.
Viktigt eftersom det ju påverkar skatter och vården t.ex.
Om man inte röstar så missar man ju sin möjlighet att få göra sig hörd. Vi lever i en demokrati där det är tillåtet att ha medbestämmande även om resultatet i slutändan inte blir som man tänkt alltid. Tycker det är en svindlande tanke att jag kan få rösta både fram och bort partier som jag vill.
Tänk om det är just min röst som påverkar! – AnnSofi Hedenberg

När det är val kan du rösta på två sätt från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat.

Jag ska rösta. Det har jag alltid gjort och kommer alltid göra (möjligtvis förtidsrösta). Jag ser tre anledningar att rösta:
1. Det är medborgarnas möjlighet att påverka vilken sorts land vi vill leva i nästkommande fyra år
2. Det är en medborgerlig skyldighet att rösta – i en del länder riskerar folk livet för att få göra det. Vi borde ta vara på möjligheten vi faktiskt har här
3. En bortkastad röst är en röst på det block man helst inte vill se vid makten. Jag tror det är väldigt ovanligt att man inte har en susning om man drar åt vänster, höger, är nazist eller för demokrati. Är man till exempel röd (eller grön) så är en bortkastad röst ett stöd till de blåbruna och tvärtom. – Simon Vinokur

Om man av någon anledning är förhindrad från att rösta kan man göra det via bud. Det betyder att någon annan tar med din röst till din vallokal eller till en lokal för förtidsröstning.

Jag röstar alltid i alla tre valen. Att rösta är det minsta man kan göra för att påverka. Jag tycker samtidigt att det är viktigt att engagera sig politiskt utöver att rösta. – Stellan Beckman

Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort till din folkbokföringsadress.

#valet2022 Här kan man bland annat kan läsa om vad de olika partierna tycker i minoritetspolitiska frågor. Magasin DIKKO har skickat frågor, id upprepade tillfällen till alla partier och det enda parti som inte gett magasin DIKKO någon respons på de frågor vi har ställt är Kristdemokraterna.

#valet2022 Här kan du också hitta igen de resande/romska politikerna som kandiderar kommunerna runt om i landet. Vi kommer fylla på med reportage fram till valet.

På Valmyndighetens webbplats finns information om valet 2022 på flera språk.
På Sveriges Radios webbplats finns nyheter om valet 2022 på flera språk.
8sidor.se – På 8 sidor kan du både läsa och lyssna på nyheter på lätt svenska.

Är du osäker på vilket parti du ska rösta på? Testa dig via Valkompass för riksdagsvalet 2022 och kanske få en fingervisning om hur du ska rösta.

Läs mer om det svenska valsystemet i materialet ”Om Sverige” på Informationsverige.se.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS