Nya symboler för nationella minoritetsspråk med skogsfinskt perspektiv

Örnsköldsviks kommun har sagt följande i ett pressmeddelande i TT:

Måndag 5 maj lanserar Örnsköldsviks kommun nya uppdaterade symboler som synliggör och uppmärksammar samtliga fem nationella minoritetsspråk, där ingår språkliga varieteter och flerdimensionella identiteter. Syftet är ökad inkludering.

Ny i symbolraden är den första symbolen – den skogsfinska symbolen. Det skogsfinska perspektivet ingår bland symbolerna med det nationella minoritetsspråket finska som paraply, som en del av sverigefinnarnas historia i Sverige.

– Vi hoppas att de nya symbolerna för de nationella minoritetsspråken skapar en ökad känsla av inkludering och ger en känsla av samhörighet där medborgarens identitetsbenämning överensstämmer med hur personen själv identifierar sig. För Örnsköldsviks kommun är det här ytterst en fråga om mänskliga rättigheter. Acceptans, tolerans och öppenhet är ledord i kommunens arbete med nationella minoriteter och minoritetsspråk. Vi tillämpar ett inkluderande förhållningssätt så att flerdimensionella identitetsbenämningar, inklusive varieteter av nationella minoritetsspråk, stärks i ett gemensamt grepp med nio symboler för fem nationella minoritetsspråk, säger minoritetssamordnare Harriet Kuoppa.

Symboler framtagna i dialog med respektive nationell minoritet

Det var i september 2021 som Örnsköldsviks kommun först lanserade åtta symboler för att synliggöra de nationella minoritetsspråken, inklusive de nationella minoriteternas flerdimensionella identiteter och språkliga varieteter.

Symbolerna har tagits fram i dialog med de nationella minoriteterna lokalt, när det varit möjligt, alternativt nationellt med riksförbund eller liknande. Symbolerna används till exempel i kommunens skyltning och vid annonsering av aktiviteter.

– Den finska symbolen med finska flaggan som form är betydelsefull för den sverigefinska nationella minoriteten lokalt i Örnsköldsviks kommun. Därför finns den symbolen med i symbolraden,5 berättar Harriet Kuoppa.

De nya symbolerna kommer att vara fria för andra att använda. Planen är att de ska gå att ladda hem från webbplatsen minoritet.se efter sommaren.

Välkomna till lansering av de nya symbolerna 5 maj

Lanseringen uppmärksammas med ett event i stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, 5 maj kl 13:00. I direkt anslutning till lanseringen av symbolerna, kl 14:00-16:15, ges tre föreläsningar som speglar skogsfinnar lokalt, regionalt och nationellt i Sverige. Föredragshållare är forskarna Maud Wedin och Tord Eriksson, båda ledamöter i föreningen Finnbygder i samverkan (FINNSAM)

Om föreläsarna

Maud Wedin: filosofie doktor i kulturgeografi, ordförande i FINNSAM, författare, förläggare, föredragshållare samt bland annat ansvarig för skogsfinska högskolekurser samt projektledare för ett flertal skogsfinska informationsfilmer. ”Skogsfinnarnas kulturarv i Västernorrland” finns i videoarkiv på FINNSAMs webbplats. Bland publikationerna kan nämnas doktorsavhandlingen Den skogsfinska kolonisationen i Norrland (2007).

Tord Eriksson: 
uppvuxen i Örnsköldsvik, bor numera i Stockholm och i Hemling. Idag pensionär som genom åren forskat och disputerat i träkemi på KTH. Släkt- och hembygdsforskare som upptäckt djupa rötter i det inre av Finland. Styrelseledamot i föreningen FINNSAM