INRIKES| Hur ser situationen ut för utsatta EU-medborgare när det gäller rätten till vård? Vad har hänt sedan den nya sexualbrottslagstifningen trädde i kraft? Och vad är egentligen skillnaden på terroristbrott och folkrättsbrott?
Det är några av de frågor Amnesty International berättar om i ett pressmeddelande att de kommer att lyfta i Almedalen. Vi kommer också att diskutera hur aborträtten är under attack i hela världen, samtala om EUs ansvar för människor på flykt, prata om antiziganism i Sverige och Europa samt lyfta människorättssituationen för uigurer i Kina.
Torsdagen den 4 juli har vi en heldag med seminarier från morgon till kväll i Bildstenssalen på Gotlands museum, Strandgatan 14, då vi också bjuder på lättare förtäring och erbjuder seminarier i ämnena ovan. Missa till exempel inte att lyssna på Miranda Vuolasranta som är en ledande, europeisk romsk aktivist och ordförande för European Roma and Travellers Forum
Amnesty International finns även på plats under veckan i vårt tält på Hamnplan i Visby, plats 222. Där kan människor bland annat agera för utsatta EU-medborgares rätt till vård inom kampanjen “Också människa”, för förbättrade polisutredningar gällande våldtäkt i Sverige samt för flyktingars rättigheter – med fokus på situationen i Libyen och EU:s ansvar.
Alla människors lika värde är grundläggande för Amnestys arbete och genomsyrar allt vi gör. Det är väldigt oroväckande att vi har organisationer som väljer att inte finnas på plats i Almedalen på grund av rädsla för våld och trakasserier. Det är allas vårt ansvar som åker dit att stå upp för mänskliga rättigheter, ett sätt att göra det är att gå med i RFSL Gotlands mångfaldsparad, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty Sverige.
Läs mer om Amnesty International programpunkter och vårt övriga deltagande i Almedalen här: https://www.amnesty.se/aktuellt/amnesty-i-almedalen/
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu