Det finns en advokat som heter Monica Crusner som vill ge de glömda, vanvårdade, barnen upprättelse. Hon är redo för att starta omfattande skadeståndsprocesser. En process som kommer betyda att åtskilliga kommuner kan bli skadeståndsskyldiga för att de har brustit i sitt ansvar när barn placerats i fosterhem eller på barnhem. Det handlar om de barn som kunde pröva sina fall hos ersättningsnämnden.
Som barn har de här personerna haft så vidriga upplevelser att man kan tro att de hämtats från skräckfilmer, säger hon till GP.
Monica Crusner är 55 år och har sin bas i Göteborg där hon jobbar på en advokatbyrå med kontor på flera orter. Hon har tidigare ägnat sig åt affärsjuridik men bestämde sig i somras att ändra inriktning när hon blev tillfrågad att företräda personer som yrkade på skadestånd från de kommuner som de ansåg inte hade uppfyllt de kriterier på omhändertagande som man kan begära av en kommun.
DIKKO har tidigare uppmärksammat den process som Monica Crusner nu ska driva mot kommunerna. Ersättningsnämnden fick 1,2 miljarder att fördela till de vanvårdade barnen. Nu kan man konstatera att pengarna är fördelade och att över halva summan blev kar. Det blev lite tokigt, för många som nekades ersättning hade utsatts för vanvård. Så många som 54 procent av de som sökt ersättning för att ha blivit utsatta för övergrepp och vanvård på barnhem och fosterhem fick ingen ersättning.
Läs hela artikeln Nya krav från vanvårdade barn. Ersättningsnämnden kunde gett fler ersättning
DIKKO har sökt advokat Monica Crusner för att ställa några frågor om processen men inte lyckats nå henne.
Frågorna DIKKO skulle vilja ha svar på är om hon har tänkt representera alla barnhemsbarn som vill stämma kommunerna?
Är det här ett sätt för alla de som inte fick upprättelse via ersättningsnämnden att få upprättelse eller kan även de som fick den ersättningen stämma kommunen med hjälp av Monica Crusner?
Kurt Magnusson har tidigare prata med Annelie Hulthén från Göteborgs stad och bett om att få en ursäkt för de övergrepp han blev utsatt för av staden, men det blev nej. Göteborgs stad ville inte ge något som helst ursäkt utan hänvisade till att staten bett om ursäkt och där ingick kommunerna.
Kurts berättelse om den vanvård han fick vara med om finns omskrivet på olika sätt, men han egen berättelse finns publicerad i en blogg ”Mitt liv på barnhem”
Den 27 januari 2017 hade Kurt Magnusson och Britt-Inger Hedström Lundqvist ett möte med kulturminister Alica Bah Kuhnke om resandebarnen och den ursäkt och det erkännande som de båda anser att staten ska ge Resandefolket och de barn som omhändertogs under Sveriges rasbiologiska era. Läs inlägget om det mötet här Hur blev det fru kulturminister?
Kurt och Britt-Inger har också sökt den nya kulturministern, Amanda Lind, för ett möte men har inte fått något svar på denna önskan. Försöker få till ett möte med vår kulturminister
Kurt Magnusson
kurt@dikko.nu
och
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu