Krönika| Sommar på institution! En ungdomskrönika från insidan

Foto Ung inlåst

Det här blir den första sommaren för mig som inlåst. Jag tycker inte det är det bästa men däremot är det väl ganska bra för mig att vara här då jag slutat med droger och alkohol.

Här kan kroppen återhämta sig och liknade. Men jag saknar att vara med familj, släkt och vänner då de är de allra viktigaste för mig. När de mår bra mår jag också bra.

De bryr sig om mig och vill att det går bra för mig då vi har haft mycket problem med alkohol och missbruk i släkten. Så alla hoppas att det ska gå bra för mig.

När jag kollar ut genom fönstret varje morgon tänker jag att det skulle det vara kul att vakna hemma i Eskilstuna. Det som är bra här att jag får gå på egna utgångar två gånger i veckan.

Samtidigt skulle det vara skönt att vara med mina bröder och åka ut och leva Caravan-livet. Jag gillar det mycket. Jag skulle vilja påstå att frihet är den finaste gåvan man kan ha.

Men nästa sommar blir min! Då är jag ute i friheten och ska njuta av solen och värmen. Bara ta det lugnt och vara med släkt och vänner.

Ibland kan det kännas tråkigt och mycket ensamt här. Men jag har hopp om framtiden! Det här är ett bra tillfälle för mig att lära mig att inte ta fel vägar och hamna fel.

Jag tror på mig själv! Man ska vara stark fast det är jobbigt med alla maktmissbrukare. Sisu!

//Lindeman

Lindeman ingår i projektet Ung Inlåst som är ett treåriga arvfondsprojektet. Projektet arbetar med ungdomar inom tvångsvården på SiS- ungdomshem.
Projektet Ung inlåst ägs av Skyddsvärnet och kommer att drivas av projektledarna, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg. Olle och Jonas arbetade inom SiS mellan 2015 – 2017 med det framgångsrika Arvsfondsprojektet Skriva för förändring och fick ofta höra av ungdomarna att de saknade kunskap om vilka rättigheter och möjligheter de hade. Projektet Ung inlåst ska förändra den situationen. Genom projektet ska en handbok tas fram som ska hjälpa ungdomarna att få en större kunskap om vad en vistelse på SiS-ungdomshem innebär. Förutom handboken så kommer det bland annat att drivas en skrivarverkstad för att utbilda och motivera deltagarna till att skriva texter om den egna situationen. Det kommer även att finnas en talarakademi som ska fungera som en utbildning i retorik samt en podcast som ska fungera som en megafon för deltagarnas röster att nå ut i samhällsdebatten.