Nyheter| Den första romska tv-sändningen i världen sänder från Budapest, Dikh-tv

https://www.facebook.com/dikhtv/

UTRIKES| Den första romtv-sändningen i världen sänder från Budapes, Kispest, en av de fattigaste stadsdelarna i den ungerska huvudstaden med hjälp av den rumänska investeraren Agerpres.

Dikh-tv skapades av den rumänska Radu Mora och ska inkluderas i erbjudandet från de tre huvudsakliga lokala TV-operatörerna.

Dikh TV-programmet kommer inte bara att innehålla musik utan också debatter, egna skönlitteraturproduktioner och andra program. TV-stationen dök upp i medielandskapet tack vare en investering från den rumänska affärsmannen Radu Mora. Han ville skapa en ”bro” mellan romerna och resten av den ungerska befolkningen.

Förutom Radu Mora och hans företag, Tematic Media Group, är en annan investerare i detta projekt István Szilvási, chef för Szilvási Gipsy Folk Band, ett välkänt ungerskt musikband.

István Szilvási berättade om projektet för EFE-byrån Elek Balogh, grundaren av kanalen som 2015 började med att sända program på sociala nätverk som Youtube och Facebook, där det finns cirka 300 000 prenumeranter.

Mottot är att informera ”om romerna och inte bara för romerna”. Han säger också att motivationen bakom arbetstillfället är relaterad till det faktum att romerelaterade frågor är dåligt behandlade av media, och när man närmar sig detta görs det vanligtvis på ett negativt sätt.

I Ungern bor mellan 500 000 – 800 000 romer, det vill säga mellan 5% – 8% av befolkningen är romer. TV-stationen har för närvarande cirka 20 anställda, målet är att öka publiken på Dikh TV och att göra ett kvalitativt språng med hjälp av HD-kameror.

Bland de mest populära programmen är tvåloperan ”Vår dröm”, som sänts sedan 2015. Andra program inkluderar lokala språkkurser som talas av romer, gastronomiprogram och, naturligtvis, musik.

Källa https://www.libertatea.ro

Detta är något att tänka på för oss i Sverige. Med rätt koncept och rätt investerare skulle ett projekt av den här digniteten även vara genomförbart i Sverige. Kunskapen finns redan hos våra unga resande/romer. Vi måste bara bli bättre på att släppa fram och ge dem möjligheten till utveckling.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu