Nyheter| DIKKO finns med i en insamling till fri progressiv journalistik

Foto Anna Ardins insamling

Tidningen DIKKO förmedlar ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprider kunskap om minoriteten romer. Som en uppföljare till gatutidningen Dik Manusch är den här nättidningen ett av de allra första svenska initiativen som förmedlar kvalitativa artiklar om och av Sveriges mest marginaliserade minoritet. Om du också tycker att det är otroligt hoppfullt och viktigt, rösta på nummer fem.

Jag önskar mig fri progressiv journalistik! Insamling av Anna Ardin.

Anna Ardin skriver att det finns så många bra, skarpa, godhjärtade journalister, jurister, aktivister och poeter som kan skriva världen rätt igen Hon menar att de är dock inte alltid lika bra på att förklara att de behöver pengar som swishrasisterna, istället står journalistiken i fokus. Vi behöver hjälpa till!

På frågan om varför hon gör insamlingen säger Anna:

Ja, jag fyller år och funderade på vad jag skulle önska mig, och det jag allra mest önskar mig är en bättre, mer hållbar och mer jämlik värld.

Och där ser jag att det finns många som engagerar sig men som behöver plattformar för att nå ut och få genomslag. I en tid där högerextrema swishar enorma summor till sina propagandacentraler är behovet av motröster jättestort.

Vi som inte håller med om deras ambitioner att dra isär samhället, dela upp oss människor i vi och dom kan inte längre ta för givet att det finns någon som rapporterar från våra perspektiv om vi inte är beredda att vara med och stötta; med texter, med prenumerationer och med pengar. Därför gjorde jag den här insamlingen.

Anna vill samla ihop pengar för att kunna ge en gåva, ett stipendium (eller på nåt annat smart sätt som vi kommer på tillsammans) stötta ett av följande initiativ. Hennes önskan är en fri progressiv journalistik!

Hon uppmanar alla att betala direkt till den man gillar eller var med i insamlingen som hon gör på facebook eller på swish till mig på 0733907069, ingen summa är för liten, skriv också vem du nominerar.

Och de nominerade är…

1. FEMINISTISKT PERSPEKTIV
En moralisk ryggrad i Mediesverige som landar mer rätt än de flesta i den intersektionella analysen – partipolitiskt obunden, oberoende feministisk nyhetstidning och utkommer elektroniskt två gånger i veckan. Se till att prenumerera om du inte redan gör det! Och rösta på nr 1 om fempers är din favorit.
https://feministisktperspektiv.se/

2. BLANK SPOT PROJEKT
Många tidningar lägger ner sin utrikesbevakning på grund av resursbrist. Världen försvinner i takt med att vår förståelse för den minskar. Sedan Martin Schibbye släpptes ur fängelset på ett av sina livsfarliga uppdrag är han ansvarig utgivare för denna oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.
Bli medlem – kostar bara 70 spänn i månaden.
http://www.blankspot.se/

3. KONTEXT PRESS
Eftertänksam journalistik och kritisk underhållning, som tryggt står fast vid grundläggande mänskliga värderingar i en tid då de alltför ofta är satta på undantag. En av de profilerade skribenterna är Silas Aliki, juristen med HBTQ-profil som försvarat och vunnit när Sveriges unga muslimer stod anklagade för att vara odemokratiska. Rösta på nummer 3 om du vill ha mer analyser som skärper våra motstrategier.
http://www.kontextpress.se/

4. MOT ANTIMUSLIMSKT NÄTHAT
Det antimuslimska näthatet ökar lavinartat och det behövs nya idéer och initiativ för att hejda det. Om ni röstar för alternativ nummer fyra så innebär det att jag kommer att söka fram en person eller en organisation som vill ägna av tid åt att mobilisera mot detta. Kanske ett bokprojekt eller något annat. Svenska kommittén mot islamofobi är tex en organisation som inte finns ännu, men som kommer att behövas. Det finns en skiss. Kan den bli verklighet? Innan 2020 är slut kommer det hänt nåt bra om ni väljer detta överraskningsalternativ. Föreslå gärna projekt om du röstar på detta!

5. DIKKO
Tidningen DIKKO förmedlar ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprider kunskap om minoriteten romer. Som en uppföljare till gatutidningen Dik Manusch är den här nättidningen ett av de allra första svenska initiativen som förmedlar kvalitativa artiklar om och av Sveriges mest marginaliserade minoritet. Om du också tycker att det är otroligt hoppfullt och viktigt, rösta på nummer fem.
https://dikko.nu/

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu