EU-parlamentet inrättar Daphne Cuarana Galizias journalistpris

https://commons.wikimedia.org/

Den 16 oktober instiftades Daphne Cuarana Galizias journalistpris .
Den 16 oktober är årsdagen av hennes död, priset är på 20 000 euro och kommer belöna framstående journalistik som speglar EU:s värden.

Priset kommer att uppmärksamma den viktiga roll som journalister spelar för att bevara våra demokratier samtidigt som det fungerar som en påminnelse om vikten av pressfrihet. Priset är utformat för att hjälpa journalister när de utför sitt viktiga och ofta farliga arbete och visar att parlamentet stödjer undersökande journalister, sade parlamentets vice talman Heidi Hautala till Nyheter Europaparlamentet.

Det årliga priset på 20 000 euro kommer att delas ut den 31 oktober till enskilda journalister eller ett journalistteam som arbetat tillsammans. Kandidaterna och den eventuella vinnaren väljs ut av en oberoende jury.

Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, bloggare och anti-korruption aktivist som rapporterade om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens kopplingar till Panamadokumenten. Hon mördades den 16 oktober efter att först ha utsatts för trakasserier och hot.
Efter hennes död uppstod starka protester mot myndigheternas hantering av hennes mordutredning som ledde till premiärminister Joseph Muscat avgång. Och efter kritik mot brister i utredningen uppmanade parlamentsledamöterna i december 2019 EU-kommissionen att vidta åtgärder.

Mer läsning om priset HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu