Nyheter| Förintelsens överlevare uppmanar alla resande/romer att göra motstånd!

Bundesarchiv R 165 Bild-244-42, Asperg, Deportation von Sinti und Roma

I Förintelsen dog ”sex miljoner” judar tillsammans med romer, mörkhåriga slaver, homosexuella, Jehovas vittnen, funktionshindrade och motståndsmän. Samtidigt som det judiska folket skulle förintas pågick det en klappjakt på romer, sinti och andra resandefolk i hela Europa. Romer, sinti och andra resandefolk har inte kunnat föra sin talan på samma sätt som judarna och är därför ofta bortglömda i sammanhanget.

Resande/romer märktes med bokstaven Z och lägernummer intatuerade på armen på samma sätt som alla andra i lägren. En del utsattes för medicinska experiment och torterades av bland annat Doktor Josef Mengele, ”dödsängeln”. Han valde särskilt ut tvillingar för att utföra sina märkliga experiment som ofta ledde till döden.

Rita Prigmore och hennes syster är överlevande resande/romer som togs från modern när de endast var fem dagar gamla. Dr Mengele ville se om det gick att förändra barnens ögonfärg från brun till blå för att få resande/romerna att likna den germanska rasen. Rita Prigmore klarade sig men har varit sjuk av sviterna från sina upplevelser hela livet. I vuxen ålder visade det sig att hon som liten baby hade blivit utsatt för en hjärnoperation.

– Har du något råd att ge till nutida människor?” frågar en reporter henne.
– Ja, jag har ett budskap till alla, yngre som äldre: Undervisa era barn i att glömma och förlåta och lär dem om rasism för vi behöver inget mer hat där ute i samhället, svarar hon.

En av de saker som få vet om är att det bara var resande/romer som gjorde uppror mot nazisterna och fascisterna i Auschwitz II – Birkenau, och i lägret Jasenovac i Kroatien. Det mest kända upproret skedde i Polen den 16 maj 1944.

Kunskapen om de resande/romska offren i Förintelsens är över lag låg. Forskare har inte visat något större intresse för att samla in vittnesmål från de resande/romer som överlevt. Det finns endast några böcker tillgängliga i ämnet och mycket lite historisk forskning. Men alla resande/romer som transporterades in i Auschwitz av nazisterna gasades/dog inte direkt efter ankomsten. En del placerades i ”zigenarlägret”, som var ett läger där barn, kvinnor och män var fångar tillsammans.

Nazisterna planerade att den 16 maj 1944 utrota alla resande/romer genom att föra dem till gaskamrarna i Auschwitz II – Birkenau. Men de mötte kraftigt motstånd. Händelsen firas årligen som Romani Resistance Day.

Förintelsen av resande/romerna, som på romani chib, det romska språket, kallas ”Porajmos” (Uppslukandet) eller ”Sa o Mudaripé” (Det totala dödandet), är en del av historien som är bortglömd eller förnekas i dag.

Det stora problemet blir att när Förintelsen av resande/romerna förnekas, fortsätter rasismen och antiziganismen att gro och växa. Att lyfta och erkänna den resande/romska Förintelsen skulle skapa en läkningsprocess i samhället som skulle kunna bidra till att bekämpa och övervinna rasismen.

Förintelsens resande/romska offer har fortfarande inte fått erkännande eller full upprättelse. Sakta men säkert börjar delar av samhället se resande/romer som en del av det. Den 15 april 2015 röstade vi i Europaparlamentet igenom Romaresolutionen och den 8 april erkänns som Romernas internationella dag, tillika nationaldag, och den 2 augusti är minnesdag för Förintelsens resande/romska offer.

Däremot så måste fortfarande Förintelsen av resande/romer under andra världskriget erkännas fullt ut av alla EU:s medlemsstater. Endast då kan vi komma till rätta med den diskriminering som fortfarande finns av resande/romer i dag.

Raymond Gureme 93 år, är en fransk manush resande/rom som har överlevt förintelsen. Han önskar att han kunde leva i ytterligare 50 år för att hjälpa den yngre generationen att organisera och försvara sig på ett sätt som hans generation varken kunde eller gjorde. Raymond vill visa hur de ska göra för att:

stå emot, att kunna stå upp, aldrig stanna på knä, vidta åtgärder och agera, aldrig tappa hoppet och alltid behålla lite mod!

Raymond Gureme uppmanar alla resande/romer till att göra motstånd!

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu