Nyheter/kultur| Romno Power Festival 13-21 september

Skärmklipp från www.augsburger. Bild: Alexander Kaya

UTRIKES| I september på ”Romno Power Festival” kommer det finnas musik, litteratur och biografer av Sinti och romer.

Peter Langer som är organisatör av festivalen har tagit hjälp av den Europeiska Donau Academy (EDA) för att arrangera den första ”Romno Power Festival” som kommer att hållas 13-21 september på olika platser i Ulm.

Langer, som ansvarar för samordning och internationella kontakter, har upprepade gånger visat på att ett av regionens största problem är romernas situation. För trots att dessa svarar för cirka tio procent av befolkningen i många länder runt Donau och Balkan, ”är de fortfarande allvarligt diskriminerade och knappast integrerade i samhället”. 

Men romernas kultur har format regionen med bland annat sin musik. Och det utgör en stor del av festivalen, som också är den årliga kulturveckan av föreningen för tyska sintier och romer. Viktiga samarbetspartners i Ulm är Roxy och Volkshochschule, som båda också fungerar som arenor.

”Romno Power Festival” i Ulm

I Einstein House finns det en utställning om historien av sinter och romers mörkaste tid i Europa och om morden på en halv miljon ”Gypsy” från den tiden när nationalsocialismen härjade i landet.

Den vackra och lite roligare sidan av festivalen visar en modeshow av ”RomaniDesign”, som utvecklats av romska kvinnor, på Kornhausplatz. ”Romno Power” innehåller också ett litterärt program, med bland annat med Jovan Nikolic, som är en av Europas mest kända romska författare.

Nästan alla händelser som Langer har organiserat under veckan är gratis, inträde tas bara till de stora konserterna i Roxy – med Boban Markovic Orkestar och med Shantel och hans Bucovina Club Orkestar. 

Det finns även andra musikuppträdanden under festivaldagarna och de är gratis till exempel Milanos Nikolic Donja Brass Orkestar som är ett serbiskt romerska band från Ulm. Filmerna som visas relaterar till Roma och kommer att visas på Wilhelmsburg. Där kommer man bland annat kunna de ”Django – A Life for Music”, om den legendariska gitarristen Django Reinhardt.

Kultur av Sinti och romer är fokus på ”Romno Power Festival”

Under ”Romno Power Festival”, som slutar med Kulturnacht Ulm / Neu-Ulm, kan besökare från regionen och Europa lära känna kulturen för de cirka tolv miljoner sintier och romer som finns i Europa, särskilt då i sydöstra Europa. 

Källa: www.augsburger

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu