Nyheter| Läkarmissionen söker julklappshjältar – barn över hela Sverige slår in paket till barn i andra länder

Foto: Läkarmissionen/Hans-Jörgen Ramstedt

INRIKES| I ett pressmeddelande efterlyser läkarmissionen på nytt årets julklappshjältar genom sin stora satsning Aktion Julklappen. Sedan 1998 har Läkarmissionen arrangerat Aktion Julklappen och bidragit till att över en halv miljon barn i de fattigaste delarna av Europa fått julklappar av svenska julklappshjältar.

Aktion Julklappen är ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om hur det kan se ut på många ställen i världen. Inför årets Aktion Julklappen vill vi även uppmärksammas att det är 30 år sedan FN:s barnkonvention antogs och vi har tagit fram ett skolmaterial just med fokus på hur olika det kan se ut för barn i världen, och vad vi kan göra för att hjälpa varandra, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

En halv miljon barn har fått julklappar genom Aktion Julklappen
I över 20 år har Läkarmissionen arrangerat Aktion Julklappen och bidragit till att mer än en halv miljon barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina fått julklappar av svenska julklappshjältar, barn som annars kanske inte får några julklappar. Genom åren har Läkarmissionen delat ut julklappar till barn i fattiga familjer på skolor, barnhem och sjukhus. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag.

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

Var med i Aktion Julklappen och bli en julklappshjälte
För många har Aktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

Sedan starten för mer än 20 år sedan har över en halv miljon barn fått julklappar genom Aktion Julklappen. Syftet är att ge barn som inte har så mycket en gladare jul, och samtidigt låta alla Julklappshjältar i Sverige uppleva glädjen av att ge en gåva, säger Helen Karlström.

Så här går det till
Under perioden 1–16 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut dem till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Vill du vara med när barn slår in paket till Aktion Julklappen?
Hör av dig till Helen Karlström på 0707-56 85 46 eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se.

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och
    Human Bridge.
  • Sedan 1998 har mer än en halv miljon barn i östra Europa fått julklappar av svenska julklappshjältar.
  • Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.
  • Julklappar kan lämnas in under perioden 1–16 november.
  • Packade paket kan lämnas in på uppsamlingsställen runt om i landet eller postas till
    Human Bridge Depå, Bergmossevägen 6, 574 53 Holsbybrunn.

Länkar

Anmälan till Aktion Julklappen

Aktion Julklappens hemsida

En film om Aktion Julklappen

Läkarmissionens nya skolmaterial

Hela listan över alla uppsamlingsställen

En uppmaning till alla föräldrar, mor och farföräldrar, grannar, vänner och bekanta. Slå in julklappar tillsammans med barnen och sprid glädje under julen och passa på att prata om julklappar och barnkonventionen.

Reaktionen
redaktionen@dikko.nu