Nyheter| Påven ber romer om ursäkt i katolska kyrkans namn

Påve Franciskus är på besök i den Rumänska staden Blaj. Där ber han romerna om ursäkt i katolska kyrkans namn för hur folkgruppen har behandlats genom historien. Ursäkten skedde under ett möte med en grupp romer. Påven tog upp hur folkgruppen har diskriminerats och behandlats felaktigt av bland annat av katoliker.

Jag ber om förlåtelse i kyrkans och Herrens namn för alla gånger i historien som vi har diskriminerat, behandlat er dåligt eller betraktat er med misstänksamhet, sade påven.

Påvens uttalande kommer förmodligen kommer inte ses med blida ögon av Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, som är ledare för det främlingsfientliga partiet Lega. Ursäkten kommer förmodligen öka klyftan mellan katolska kyrkan och Salvini.

Salvini har tidigare hamnat i konflikt med påven i invandringsrelaterade frågor. När påven tog emot en grupp romer i Vatikanen i maj svarade Salvini med att upprepa sitt löfte om att stänga landets samtliga romska läger.

Romerna är Europas största etniska minoritet. Det finns omkring tio-tolv miljoner romer i Europa därav finns uppskattningsvis sex miljoner i EU.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu