Nyheter| Resande/romer skriver historia vid London Pride

pixabay

UTRIKES| Omkring 1,5 miljoner människor tog sig ut på Londons gator för att delta i och titta på Prideparaden, uppger BBC. Det är den högsta siffran någonsin, enligt arrangörerna. Omkring 30 000 människor från över 600 grupper gick i lördagens parad som i år uppmärksammade 50-årsjubileet av Stonewall-upproret i New York 1969.

Den här gången fanns det med en ny grupp, en som gjorde sin officiellt första Londons Pride-parade, och de har stora planer även om de är en relativt liten grupp. De cirka 30 resande/romerna gör historia genom att stolt för första gången gå med i paraden som grupp.

Frågan är varför denna representation har tagit så lång tid undrar Tyler, gruppens drivkraft som spridit budskapet över hela landet.

En 27-åring person med romskt arv, fyllde i ansökan, betalade registreringsavgiften och uppmanade resande – oavsett om de var zigenare, romer, eller skotska och irländska resande – att gå med honom.

Förutom dessa historiska resande/romer sågs även kända skådespelare som Sir Ian McKellen och politiker som Londons borgmästare Sadiq Khan. Han invigde paraden och tog tillfället i akt att fördöma sin politiske motståndare Boris Johnson för ett homofobt uttalande denne gjorde i en text 1998, enligt The Guardian.

Även i Budapest och Madrid har det varit prideparader under lördagen. Inför firandet i den spanska huvudstaden väntades nära två miljoner människor delta, skriver The Local.

Vi får hoppas att fler och fler Prideparader får resande/romskt gruppdeltagande i framtiden.

Tidigare artikel ”Resande är representerade i London Gay Pride”

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu