Nyheter| Romsk temamånad på biblioteket i Upplands Väsby

Fotot är från utställningen av serietecknaren Ulf Lundkvist och författaren och journalisten Bengt O Björklund. Invigningstalaren Fred Taikon var på plats på biblioteket under torsdagen för att förbereda utställningen, här tillsammans med programansvariga Ylva Larsdotter. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby bibliotek inleder på måndag en romsk temamånad med Sveriges nya läsambassadör på plats. Temamånaden ska sätta fokus på romerna som hör till Sveriges nationella minoriteter.

På måndag öppnas bibliotekets utställning Bakro har rom i blodet av serietecknaren Ulf Lundkvist och författaren och journalisten Bengt O Björklund. Det blir också inledningen på en temamånad om romer.

Karaktären Bakro visar vad diskriminering och utanförskap betyder på ett skämtsamt men också krasst vis; i hans värld resulterar de vanligaste fördomarna i att de blir parodier på sig själva, säger Ylva Larsdotter som är programansvarig på biblioteket.

Vid invigningen deltar Sveriges nya läsambassadör Bagir Kwiek och författaren Fred Taikon.

Den romska temamånaden är ett samarbete mellan Upplands Väsby kommun och den romska föreningen É Romani Glinda. Tidigare har biblioteket arrangerat temamånader om judar och samer. Framöver kommer det arrangeras en temamånad om tornedalingar. Sverigefinnar uppmärksammas återkommande vid biblioteket, eftersom Upplands Väsby är finskt förvaltningsområde.

Det är viktigt för oss att uppmärksamma romerna som är en nationell minoritet i Sverige. Vi har som en kommun en lång erfarenhet av att samarbeta med romska grupper och för oss är det naturligt att biblioteket som central mötesplats också sprider kunskaper om romsk kultur, säger socialnämndens ordförande Maria Fälth (KD).

Ylva Larsdotter hoppas kunna nå både romer i norra Storstockholm och alla Väsbybor.

Vi vill upplysa om den romska identiteten och slå hål på fördomar och myter med målet att öka människors kunskaper.

Källa: Upplands Väsby kommun

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu