Nyheter| Václav Sivák med romskt ursprung deltar på MMA-galan i Prag

UTRIKES| Torsdagen den 27 juni blir det galakväll på Královka-sportarenan med kampsport (MMA). På galan kommer den slovaken Ivan Buchinger, Patrik Kincl och Romani kickboxer Václav Sivák delta.

Sivák blev Europeisk juniormästare 2017. Han representerar Tjeckien i K-1-kategorin, och tidningarna beskriver honom som en av de största talangerna inom sporten i hemlandet. Han har många segrar och har blivit känd för att han tar den romska flagga över sina axlarna när han förklaras vinnaren av matchen.

Sivák dominerar nu disciplinen i den manliga K-1-kategorin, 67 kg. Förra året vann han guld vid Cadets och Junior European Championships som anses vara den mest prestigefyllda segrarna att ta inom sporten.

Förutom sina atletiska prestationer har han gjort personliga segrar. Sivák växte upp i en ort där det hade varit lätt för honom att ta en helt annan väg i livet. Men Sivák valde istället att satsa på sport och det var hans far som visade honom vägen in i sporten. Sivák visade sig ha ett stort intresse och talang för sport och tävling och det hjälpte honom att hålla sig borta från gatorna och hitta en vägen som nu ger honom ära och berömmelse. 

I Sverige har vi flera duktiga MMA -stjärnor. Alexander ”The Mauler” Gustafsson är den stjärna som lyser starkast av de vi har i Sverige. Han är den enda svensk som gått titelmatch (tre, till och med).
Zebaztian ”The Bandit” Kadestam är titelinnehavare i weltervikt i asiatiska organisationen One FC. Det innebär att han är den första och enda svensk som har erövrat en titel i en av de stora världsorganisationerna. 
Ilir ”The Sledgehammer” Latifi den så kallade Lyftkranen från Rosengård är numera topp tio i lätt tungvikt. 
Jack ”The Joker” Hermansson som är från Uddevalla kan briljerar med tidiga avslut och har nyligen seglat upp på topp tio i middleweight. 

Förutom dessa män har vi duktiga kvinnor också. Lina ”Elbow Queen” Länsberg har tidigare tävlat i thaiboxaren och blev 2016 den första svenska kvinnan i UFC.
Bea ”Bad News Barbie” Malecki också en tidigare thaiboxare där hon har vunnit både VM- och EM-guld. Hon deltog i The Ultimate Fighter under 2018, nu har hon fått UFC-kontrakt. Här kan du läsa om fler svenska MMA tävlande.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu