Nytt projekt för att kartlägga romers kulturarv i Västernorrland

Fred Taikon Romani cerha - Romska tältet

Fler och fler regioner i Sverige har nu blivit inspirerade av att på olika sätt belysa romer i Sverige. Många romska föreningar har synliggjort sig själva i olika städer runt om i landet, det har i sin tur gjort att många regioner får upp ögonen på en nationell minoritet som har en 500 årig närvaro i landet nämligen romer och resande.

Vi ligger i startgroparna med att starta ett samarbetsprojekt med föreningen Djelem Djelem Lungone Dromenca i Sundsvall, Västernorrlands museum och Sundsvall kommun. Projektet handlar om att kartlägga olika romska boplatser i Västernorrland och romers kulturarv, säger Fred Taikon.

En sådan kartläggning har tidigare gjort i samarbete mer romer och resande tillsamman med Bohuslänsmuseum, då grävde man ut resandeboplatsen i Snarsmon och där deltog samt dokumenterade È Roman Glida ERG det som hände, se http://www.romaniglinda.se/images/tidningar/2004/5-2004.pdf samt https://www.bohuslansmuseum.se/?s=snarsmon

Nu söker man kontakt med de som kanske har bott i Västernorrland eller de som har eller haft släktingar som bott där.

Kanske har ni en berättelse som vi gärna lyssnar på, roligt vore det om det finns gamla bilder som ni kan dela med er av, menar Fred.

Städer och samhällen som ingår i Västernorrland är främst Sundsvall Ånge Timrå Härnösand Kramfors Örnsköldsvik och Sollefteå. Såklart kanske man inte bodde i dessa städer men kanske i samhällen kring dessa.

ERG har tidigare varit med att ta fram bevis för romska boplatserna.

Kontaktperson är:
Fred Taikon
070 712 39 91

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS