Nytt undervisningsmaterial: Nationella minoriteter – historia, språk och rättigheter

Vilka är de nationella minoriteterna och hur har de behandlats genom historien? Forum för levande historia har tagit fram ett nytt undervisningsmaterial för högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen.

Källa: mynewsdesk.com
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan 2000 erkända som nationella minoriteter i Sverige. Samer är även ett urfolk. Ett nytt digitalt undervisningsmaterial berättar om historia, kultur och nationella minoritetsspråk. Om diskriminering i historien, kamp för rättigheter och utsatthet i dag.

– De flesta i Sverige vet väldigt lite om de nationella minoriteterna. Det visar flera undersökningar. Att unga får kunskap om judars, romers, samers, sverigefinnars och tornedalingars historia och kultur, samt om minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är viktigt för att förstå Sverige, säger Marcel Rådström, pedagog vid Forum för levande historia.

Undervisningsmaterialet vänder sig till högstadiet och gymnasiet, folkhögskolan och vuxenutbildningen. Det innehåller bland annat faktatexter, ljudberättelser, tidslinjer, övningar och en lärarhandledning.

Materialet har tagits fram inom ett uppdrag från regeringen att genomföra kunskapsinsatser om historiska skeenden som påverkat de nationella minoriteterna i Sverige.

Relaterade länkar

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS