Ovanlig fakta om katter

Foto Lii Lundqvist

Jag har en katt som heter Grace som är dum i huvudet, därför är jag intresserad av katter.

Visste du att katter har 230 ben i deras lilla kropp och vi har 206. Det är alltså 24 ben mer, i deras lilla kropp. Det sägs att katter är det enda däggdjur som inte känner sötma.

Katters klor böjs neråt och därför kan dom inte klättra ner från ett träd bara uppåt. Katters tungor är sträva för att det ska vara enklare för dom att slicka rent ett ben från köttbitar. Katter, kameler och giraffer är de ända djuren i världen som går med vänster fram och bak ben samtidigt och samma med höger.

Hankatter är vänstertassade medans honkatter är högertassade. Det är inte alltid så men oftast. Om en katts svans formas till ett frågetecken så undrar dom om du vill leka. Det sägs även att om en katt blinkar långsamt med ena ögat mot dig så skickar dom en kattkyss till dig.

Får du direkt ögonkontakt med en katt så tycker dom att det är hotfullt. Drar din katt sig mot din kropp betyder det att det markerar dig som sitt territorium. Vet du inte vad din katt menar när katten kommer mot dig med rak svans som nästan vibrerar lite, det betyder att katten är oerhört glad över att se dig.

Hundar brukar vifta på svansen när dom är glada, men med katter är det helt tvärtom om en katt viftar hetsigt med svansen betyder det att katten vill varna dig och att du börjar gå på kattens nerver.

Katter gillar att sova på saker som ens ägare luktar t.ex. deras kuddar och smutstvätt. Om du vill leka kurragömma med en extrem hög gömnivå, då ska du leka med en katt! Katter kan hitta ställen som på din garderob, en påse, en kartong, vad du kan tänka dig att en katt kan gömma sig. Ibland kan man bli så galen att man inte ser när katten står vid fötterna på än själv.

En katt kan spinna väldigt högt men ibland så man knappt kan höra det. Katter kan spinna med en frekvens på 25 till 150 hertz, vilket är samma frekvens som muskler och ben reparerar sig själva.

Om en katt är ensam och bor på gatan och inte har rent vatten, så kan dom dricka saltvatten från havet (men det kan inte vi människor). Hankatter är mer känsliga för kattmynta än honkatter, medans kattungar under 3 månader inte har något svar alls.

Ungefär 700 miljoner vilda katter lever i USA. Vita katter med blåa ögon är benägna att bli döva. Du vet Disneyland, där finns det ca 200 vilda katter som strövar runt i parken, dom lever sitt egna liv. Det lever ungefär 88 miljoner husdjurskatter i USA som gör det till det populäraste husdjuret i landet.

Lii
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS