Panelsamtal: Romer på flykt

Bild: Bilder i syd/Romska kulturcentret i Malmö

FREDAG 8 APRIL 2022 KL. 10:30–12:00

Evenemang av Hälsinglands museum

Hälsinglands museum

Längd: 1 h 30 min

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

Evenemanget sker på Hälsinglands museum i Hudiksvall och online via: https://halsinglandsmuseum.se/evenemang/romerpaflykt/

I tider av krig och konflikt ökar spänningarna både mellan stater och människor. Marginalisering och utsatthet hos minoriteter växer. När Katarina Taikon lyfte frågan om romers utsatthet på 1960-talet var majoritetssamhällets kunskap fortfarande låg och hon förde kampen under hårt motstånd. Katarina Taikon blev en av de första att kräva politisk asyl för romska flyktingar som kom till Sverige, och detta under en tid då folkmordet på romer under Förintelsen ännu inte var erkänt. Romer är idag Europas största etniska minoritet, med erkänd minoritetsstatus. Romska grupper har långa historiska band till de flesta av Europas länder.

Rysslands invasion av Ukraina skapar idag nya flyktingströmmar. Vad händer med redan utsatta grupper och minoriteter, som den romska, när Ryssland nu invaderar ett grannland?

På internationella romadagen den 8 april speglar vi frågorna om den nya flyktingsituationen i Europa och hur det påverkar en minoritet som den romska.

Deltagare i samtalet är:
Bagir Kwiek, sakkunnig i romska frågor, samhällsvägledare på Romano center i Göteborg och Sveriges läsambassadör 2019-2021. Bagir är just nu engagerad i aktioner för romska flyktingar i Ukraina, och står bakom ett upprop för att uppmärksamma romers utsatthet.
Angelica Ström, specialpedagog och dotter till Katarina Taikon.
Anders Kompass, f.d. diplomat och vik. Direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.
Erland Kaldaras, Romska kulturcentret i Malmö.

Samtalet leds av Lawen Mohtadi, författare till boken ”Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon” samt regissör till filmen ”Taikon”.

Efter samtalet serveras soppa i museets café.

Samtalet kommer att sändas online via https://halsinglandsmuseum.se/evenemang/romerpaflykt/

Bild: Bilder i syd/Romska kulturcentret i Malmö

Evenemanget är en del av ett samlat program kring internationella romadagen i Hudiksvalls kommun. Du hittar hela programmet här:
https://www.hudiksvall.se/…/2022-03-04-Evenemang-for…

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS