Politiker utnyttjar en tragisk händelse för att fiska röster

Foto Linda Lundqvist

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

”Det är en skam att socialdemokratin blivit ett redskap för de som upprätthåller hedersförtryck och sätter svensk rättsskipning ur spel” Så skriver moderaterna Johan Forsell och Maria Malmer Stenergard i en debattartikel i Expressen den 22-8 om Romsk KRIS.

Jag tycker att det är en skam, att politiker utnyttjar en tragisk händelse för att fiska röster. Jag tycker även att det är en skam att de går ut och drar alla Romska minoriteter över en kam. Dessutom saknas tydligen kunskap att Romer är ett samlingsbegrepp som staten gjort för olika minoriteter, olika folkslag med egen kultur och tradition. Något som jag som tillhörande Resandefolket aldrig har godkänt. För mig är Romer det som man förr kallade ”Zigenare”. Jag är ingen Rom.

Jag är Resande som förr kallade ”tattare”. Vi, Resandefolket varken har eller har haft egna domstolar. Det är en Romsk tradition. Visst har vi en hederskultur. Men den innebär att man värnar om vår kultur, folkgrupp, familj och våra gamla . Som vi många gånger är mycket bättre att respektera och ta hand om än svensken. Vi har inga förtryckande regler. Våra kvinnor får välja vilken partner de vill ,och både utbilda och jobba med vad de vill.

Vi har en viktig gyllene oskriven regel: Man rör inte gamla, barn och sina föräldrar. Vi bor inte i vagnar, utan har lägenhet eller hus, Vi jobbar inom alla yrken och betalar skatt. Vi äter och går på toa sen, precis som vilken svensk som helst.

Jag tycker att Forsells och Stenegards debatt artikel skapar mer fördomar både mot oss Resandefolket och även Romerna, och de har tydligen ingen aning om vilka konsekvenser det kan bli. Dessutom så var många Romer chockades av den tragiska händelsen, det ingår inte i de flestas tradition. Jag rös när jag läste deras artikel .

Det blåser högerextremistiska vindar och sån här propaganda skadar oss både Resande och Romer ännu mer. Min tanken for direkt till italienska politikern Santini, som dessa två skribenter kan ta i hand och segla till en öde ö någonstans.

Lillemor Holmlund
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS