Prags Khamoro-festivalen med konst, film och musik som lyfter fram den Romska kulturen

Foto Linda Lundqvist

Khamoro  -festivalen för romsk kultur äger rum på olika platser i Prag från 28 maj till 3 juni, och erbjuder filmvisningar, utställningar, teaterföreställningar och den omisskännliga atmosfären av konserter med färgstark romsk musik, sa Vojtěch Lavička på uppdrag av den arrangerande icke- statlig organisation Slovo 21.

En av de viktigaste romska festivalerna i världen, Khamoro firar sin 25-årsdag i år.

Evenemanget, som har mottot ”Khamoro [solen] skiner för alla”, kommer att innehålla en avslutningsparad på centrala Vaclavplatsen. Årets festival öppnar på eftermiddagen den 28 maj på Rock Cafe med en teateruppsättning av Djelem av den romska amatörteatern Trajo (liv).

Pjäsen berättar en autentisk historia som sammanfattar upplevelserna av flera kvinnor som emigrerade från den västböhmiska staden Rokycany till Storbritannien. På kvällen kommer en Khamoro-fest att äga rum på Gauč na Výstavišti.

Den 30 maj är Hybernska Campus värd för premiären av Ladislav Goral, en dokumentär om en av de största romska huvudpersonerna i det kulturella och politiska livet i Tjeckien. Samma dag välkomnar Lucerna Music Bar den holländska gruppen The Rosenberg Trio & Family , som kombinerar klassisk jazz och traditionell romsk musik.

Den 31 maj kommer Nya Rådhuset att vara värd för vernissagen av en utställning av Mersud Selman, en framstående konstnär som ursprungligen kommer från Bosnien och Hercegovina, kallad Spotta inte i mitt ansikte . Utställningen är en samling verk influerade av hans dolda identitet som homosexuell.

Källa: expats.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS