Språket| Dicka Libran romaniord för barn

Lillemor Holmlund har gjort en bildserie till sina barnbarn som hon delar med sig till DIKKO.

Lillemor berättar att hon bor i Åmål i en tvåa och har nått åldern av 64 år.

Då jag inte är så rörlig numera på grund av en form av reumatism och kol, så kan dagarna kännas långa, och då jag är född med för alldeles för mycket fantasi. Så måste jag ju sysselsätta mig med något. Det blir att leka med bilder på datorn och skriva allsköns historier. Allt från sagor till verklighets baserade berättelser.

De här bilderna som jag kallar Dicka Libran kom till först med bilden om kroppen, som ett skoj med dotra när hon höll på att göra schemabilder till mina barnbarn. Nu visade sig att barnbarnen gillade detta och ville ha fler bilder. Så då föddes Dicka Libran. Det har hunnit blivit en del och fler är på gång.

Lillemor är uppvuxen med språket, även om de inte talade det jämt hemma.

Hon säger att, jag kan inte allt och man glömmer. Så jag får fråga ibland de som kan bättre. Tänkte också att detta kan vara ett sätt att bevara språket och på ett lätt sätt ge det vidare till den mycket yngre generationen.

Meningen är att jag ska försöka få till en E-bok på något sätt till slut och ge mina barnbarn.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu